JUSS OG SAMFUNN

Ikke forbud mot skattelister på nett

Avisene, både de trykte og de elektroniske, kan fortsatt fritt publisere opplysninger om folks personlige økonomi etter at et forslag om forbud mot offentliggjøring av skattelister ble nedstemt i Stortinget i dag.

Therese Werenskiold
19. okt. 2000 - 13:53
Det er NTB og Aftenposten som bringer denne nyheten. Forslaget var satt frem av Fremskrittspartiet. En av begrunnelse var at offentliggjøring av skattelistene har utviklet seg til å bli ren underholdning, og ikke tilfredsstiller andre behov enn folks kikkermentalitet.

Ifølge NTB støttet Høyre forslaget om forbud, men hadde sitt eget forslag der forbudet ble kombinert med en ordning med konsesjon for tilgang til skattelistene ved konkret behov for informasjon om den enkelte skatteyter.

Flertallet, som i dette tilfellet var alle partier bortsett fra Fr.p. og Høyre, understreket betydningen av at det er åpenhet rundt offentlige prosesser.

Det ble, ifølge NTB, også vist til at medienes journalistiske dekning av innholdet i skattelistene bidrar til å sette søkelys på utviklingstrekk i samfunnet som er svært uheldige, særlig de økende forskjellene mellom vanlige lønnsmottagere og de rikeste.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.