BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ikke kjempebra, ikke dårlig - men OK

Ledelsen i Merkantildata ser sånn passe bra marked for IT-tjenester fremover. Nøkterne markedsutsikter og muligheter for emisjon preger bildet etter at den første begeistringen over blanke ark har lagt seg.

Ole-Andreas Krohn
16. feb. 2001 - 05:02

Ikke kjempebra, ikke dårlig - men OK, det er markedet fremover i henhold til Svein Stavelin og fikk bekreftet denne fremstillingen av den øvrige ledelsen i Merkantildata (MED) ved torsdagens resultatfremleggelse.

I forbindelse med en presentasjon i fjor høst fortalte Stavelin i Ementor at det var godt trykk i markedet og at utsiktene internt så bedre ut en de generelt pessimistiske kommentarene som preget markedet. Markedet var på vei god vei oppover.

Godt ute i første kvartal er tonen noe mer forsiktig. Både Tom Adolfsen, Stavelin i Ementor og Steinar Sønsteby, med ansvaret for det betydelig større Eterra AS, uttalte seg med noe større moderasjon i forbindelse med fremleggelsen av årsresultatet i dag.

Tom Adolfsen påpekte at markedet generelt sett ser relativt stabilt ut fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Ikke de store vekstvyene med andre ord.

Det er i første rekke inntjeningen i Eterra, med en resultatmargin på tynne 2,5 prosent, som bekymrer Adolfsen. En bedring av marginene her vil ha stor betydning for konsernet da nesten 90 prosent av omsetningen ligger innefor dette området.

Utviklingen i Norge og Finland går riktig vei for dette selskapet. Det er Sverige og Danmark som utgjør problemet. I Danmark ligger selskapet bak skjema i forbindelse med outsourcing av logistikk-operasjonen og i Sverige nådde man ikke målsettingen om et nullresultat i fjerde kvartal.

Tilnærmingen for å øke inntjeningen i de fire markedene har det til felles at det nå vil bli fokusert mer på produkter med høyere marginer. I Sverige vil man i konsentrere seg om å holde trykket oppe mot eksisterende kunder, mens man i Danmark vil avslutte reorganiseringen av logistikk-funksjonene.

Fremover ser ledelsen sakte økning i omsetningen for Eterra. Marginbedringene vil først komme når omsetningen kommer opp på et høyere nivå. Sønsteby var ikke fornøyd med utviklingen i fjerde kvartal hvis man justerer veksten i omsetningen for de normale sesongsvingningene.

I forbindelse med presentasjonen sa også påtroppende styreformann Riulf R. Rustad at konsernet er bestykket for et betydelig høyere aktivitetsnivå og at dette har vært en bevisst strategi fra styret for å få bedre uttelling i et voksende marked. Rustad understreket på sin side derfor behovet for vekst i omsetningen.

I Ementor har Stavelin brukt fjerde kvartal til å rydde strukturene i Sverige og Danmark. Resultatmarginen i Norge for perioden er på hele 25,8 prosent, hvilket bringer satsen for hele året opp på 8,8 prosent.

Fremover ser også Stavelin at man må vente normale sesongsvingninger, hvilket innebærer at veksten i første kvartal ikke kan ventes å bli på linje med veksten i fjerde kvartal.

I fjor falt den absolutte omsetningen i Ementor fra fjerde kvartal til første kvartal.

På denne bakgrunn er det vanskelig å se at konsernet vil legge frem sterke veksttall ved neste kvartalsrapportering.

Det skal imidlertid heller ikke utelukkes at selskapets ledelse etter påtrykk fra den nye styreformannen nå har valgt å uttale seg noe mer forsiktig om markedet fremover.

Det kom under dagens presentasjon klare signaler på at den nye styresammensettingen ville bety økt trykk på topplinjevekst for å få mer ut av den kostnadsbasen selskapet opererer med.

I tillegg kom det sterke signaler om at det er strukturelle endringer på gang i form av oppkjøp og fusjoner på det nordiske, og senere det europeiske, markedet. Dersom selskapet skal delta aktivt i slike prosesser vil det være nødvendig for selskapet å styrke kapitalbasen og balansen.

Det vil derfor ikke være usannsynlig at selskapet foreslår en emisjon i forkant eller samtidig med offentliggjøring av slike strukturelle grep.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.