Ikke kjøp utstyr for raskere, trådløst nettverk

Trådløse nettverk blir stadig mer populært. Nå kommer en ny versjon som femdobler farten, men hold deg unna, sier norske myndigheter.

Du må passe på bokstavene når du skal kjøpe trådløst nettverk. For nå frister en ny versjon av dagens standard, men den er ikke godkjent.

Dagens standard for trådløst nettverk heter egentlig 802.11B, men den kalles for det meste WLAN (eller også Wi-Fi). Standarden bruker 2,4 GHz-båndet og gir en fart på inntil 11 Mbit i sekundet. Rekkevidden er noen hundre meter.

Men mye vil ha mer og som alltid jaktes det på høyere fart. Svaret er 802.11A, som bruker 5,6 GHz-frekvensbåndet og gir en femdoblet fart - uten at rekkevidden er redusert. For standarden tidobler sende-effekten.

Dette høres bra ut og Intel satte i forrige uke 802.11A-utstyr i salg i en rekke europeiske land. Les mer om Intel PRO/Wireless 5000 LAN Dual Access Point

Problemet er bare at standarden ikke er godkjent, forteller Bent Andre Støyva, overingeniør på nettavdelingen hos Post- og teletilsynet til digi.no.

- Det er ikke lov å bruke 802.11a-utstyr i Norge. Markedet må vente på den europeiske 802.11H, som gir bedre sikkerhet, sier Støyva.

Det er mulig at sertifiseringsorganet ETSI vil innføre overgangsordninger for 802.11A-utstyr.

Til toppen