RESULTATERFINANS

Ikke mer skattetrøbbel for Apple

Apple beholder milliardene som kongressen mener de har unndratt.

Kongressen anklaget Apple-sjef Tim Cook for å ha unndratt 74 milliarder dollar i skatt. USAs finanstilsyn har tatt parti for Cook.
Kongressen anklaget Apple-sjef Tim Cook for å ha unndratt 74 milliarder dollar i skatt. USAs finanstilsyn har tatt parti for Cook. Bilde: Chip Somodevilla/Getty Images/All Over Press

I våres kunne det se ut om Apple kunne få problemer med USAs skattemyndigheter. Kongressen offentliggjorde en 40 siders rapport som forklarte hvordan Apple i løpet av perioden 2009–2012 hadde unndratt 74 milliarder dollar i skatt. Apple-sjef Tim Cook måtte forklare seg på en kongresshøring. USAs finanstilsyn SEC varslet full gjennomgang.

    Les også:

Nå er gjennomgangen fullført, og SEC har intet å bemerke.

Los Angeles Times har gjennomgått korrespondansen mellom SEC og Apple, fra SECs første formelle henvendelse 13. juni til varslet datert 5. september om at granskningen er avsluttet: SEC reveals review of Apple's Irish tax disclosures.

Korrespondansen viser en avgrunn mellom påstandene i kongressen, og som Cook ble grillet for under høringen, og det SEC faktisk var opptatt av.

Påstandene i kongressen var at Apple benyttet seg av sine utenlandske datterselskap, særlig i Irland, til å redusere skatten til USA. Det ble stilt spørsmål ved om de utenlandske selskapene var legitime selskaper, eller om de i hovedsak ble drevet med tanke på å slippe å betale skatt.

Cook svarte konsekvent at Apple betaler all skatt de må i henhold til amerikansk og utenlandsk lov.

SECs første brev til Apple ber Apple vurdere hvorvidt de har mer å si om risikoen knyttet til selskapets «skattestruktur» («tax structure»). Apple oppfordres til å oppgi hvilke andre land de oppbevarer likvide midler i, og hvilket nivå det er på bedriftsbeskatningen i disse landene.

Apple svarte blant annet at nær sagt alle selskapets 40,4 milliarder dollar i utlandet står i Irland, der bedriftsbeskatningen er 12,5 prosent (mot 35 prosent i USA).

Etter litt mer fram og tilbake gikk Apple med på å utfylle dokumentene levert til SEC om regnskapsåret 2011–2012 (avsluttet 29. september) med en presisering om milliardene i Irland og en innrømmelse om risiko for svekket bunnlinje dersom Irland skulle finne på å heve nivået på bedriftsbeskatningen.

Og dett var dett.

Hovedgrunnen til SECs tafatthet er åpenbar: Apple bryter ikke loven.

Poenget med støyen i kongressen i mai ser heller ut til å legge et grunnlag for USA til å slutte seg til OECDs handlingsplan mot skatteunndragelse som ble presentert på G20-møtet i Moskva i sommer (se artikkelen 15 tiltak mot skatteunndragelse) og som generalsekretær Angel Gurria rapporterte om på G20-møtet i St. Petersburg i begynnelsen av september. Offisielt støtter alle G20-landene opp om denne planen, kjent som Base Erosion and Profit Shifting.

(G20 omfatter verdens 19 største økonomier samt EU. G20 står for rundt 80 prosent av verdens verdiskapning, 80 prosent av all handel, og to tredeler av verdens befolkning.)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.