BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ikke norsk lomme-Windows

Microsoft og Bill Gates lanserte med brask og bram Windows CE på søndag, operativsystemet for lommedatamaskiner fra produsenter som HP, Philips, LG Electronics, Hitachi og Compaq. Det Gates ikke fortalte oss var at små markeder som Norge, Sverige og Danmark blir ignorert ved at systemene har filstruktur og tastatur som ikke støtter særnordiske bokstaver.

Jens Kanden
21. nov. 1996 - 21:00
Tastaturet til Windows CE-enhet.
Tastaturet til Windows CE-enhet.

Bill Gates og Microsoft slo seg virkelig løs under søndagens lansering av Windows CE operativsystem til lommedatamaskiner fra produsenter som HP, Philips, LG Electronics, Hitachi og Compaq. 1500 pressefolk og VIP'ere fikk demonstrert hva disse små vidunderne kan gjøre. Maskinene kommer med pocket-versjoner av Office-appliksjoner som Word og Excel og har all verdens avanserte kommunikasjonsmuligheter med GSM mobilitet og Internett-tilknytning.

Det Bill Gates ikke fortalte oss er at Windows companion ikke blir tilgjengelig i små markeder som det skandinaviske, i hvert fall ikke på en lang stund. Filstrukturen i Windows CE, for å spare plass, støtter ikke skandinaviske særtegn som æ, ø, å og tilsvarende gjelder for tastaturene.

Tester digi:expo utførte i samarbeid med finske og danske kolleger på en Windows Companion, viste at Pocket-Word og Pocket-Excel takler skandinaviske bokstaver, men at filstrukturen ikke gjør det. Kilder i Microsoft sier at det er uklart om og eventuelt når full støtte for skandinaviske språk blir tilgjengelig i Windows CE. Maskinvareprodusentene sier at det er opp til Microsoft når det blir støtte for skandinaviske bokstavsett. Insidere digi:expo snakket med, forteller at det blir lansert europeiske versjoner av Windows Companion i forbindelse med Cebit-messen i Tyskland våren 97, men at lanseringen gjelder de største landene i Europa, ikke Skandinavia.

Det er synd at Windows Companion ikke blir tilgjengelig i norsk versjon, fordi løsningen er nyttig for folk som er mye på farten. Man kan ta med seg Companion og aksessere, manipulere og legge inn informasjon mens man er borte fra PCen. GSM og Internett-tilknytning sørger for at man er i kontakt med omverdenen, og når man kommer tilbake er det bare å utføre en enkel, trådløs synkronisering med PCen.

Allikevel tror jeg nok brukere som er teknisk kyndige og villig til å prøve seg frem, kan finne måter å jobbe seg rundt dette problemet.

Digi:redaksjonen vil følge denne saken videre, og vi mottar gjerne tips fra leserne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra