Ikke «online», ikke «offline», men Nearline

Google med ny lagringstjeneste i nettskyen.

Ikke «online», ikke «offline», men Nearline
Langvarig lagring av data i nettskyen kan for mange være et godt et supplement eller alternativ til backup. Bilde: Google

Flere nettskyleverandører tilbyr i dag to alternativer for lagring av data. Den ene er beregnet for høyaktuelle data som brukes og endres hele tiden og som hele tiden må være raskt tilgjengelige. Den andre er beregnet for kalde data, altså data som svært sjeldent endres, og hvor det er akseptabelt med ganske lang tid før tilgangen opprettes, gjerne flere timer. Prisen på gigabyte er til gjengjeld betydelig lavere.

Nearline

I går lanserte Google et tredje alternativ. Det kalles for Google Cloud Storage Nearline. Ordet Nearline beskriver at det er dreier seg om data som verken er helt online eller helt offline. Typisk aksesstid til første byte vil være tre sekunder. Til gjengjeld er tjenesten betydelig billigere enn den ordinære lagringstjenesten til Google – prisen på 0,01 dollar per gigabyte per måned er faktisk den samme som Amazon tar for offline-tjenesten Glacier.

Som nesten alltid er det gratis å laste data inn til nettskyen. Det er prisene på nedlasting som ofte gjør utslaget. Prisene på nedlasting fra Nearline-tjenesten ligger på mellom 0,08 og 0,12 dollar per gigabyte. Prisen er lavest dersom man laster ned mer enn 10 terabyte i løpert av en måned. Nedlasting fra Amazons Glacier-tjeneste er jevnt over billigere, 0,05 og 0,09 dollar per gigabyte.

Hastighet

Nedlastingshastigheten man kan forventes fra Googles nye tjeneste avhenger av datamengden man har lagret. Den skaleres lineært med datamengden, 4 megabyte per sekund for hvor terabyte med data man lagrer. Lagrer man for eksempel 3 terabyte, vil dataene kunne lastes ned med en garantert hastighet fra Googles nettsky på 12 megabyte per sekund. Det forutsetter dog at alle andre nettleverandører på veien mellom Googles datasenter og kunden kan levere samme hastighet, noe som kan blir utfordrende dersom kunden har lagret mye data.