- Ikke problemfritt med virtuell XP i Windows 7

Fordobler supportbehovet, mener Gartner.

- Ikke problemfritt med virtuell XP i Windows 7

Fordobler supportbehovet, mener Gartner.

Brukere av Windows 7 Professional og Windows 7 Ultimate vil kunne laste ned en spesiell, virtuell pc som gjør det mulig å kjøre eldre applikasjoner i et Windows XP-basert miljø, men hvor applikasjonene opptrer på skrivebordet i Windows 7 som om de blir kjørt på vanlig måte. Dette har blitt bekreftet av Microsofts Scott Woodgate i dette blogginnlegget. Løsningen kalles Windows XP Mode (XPM).

Hensikten er, som digi.no tidligere har skrevet, å gjøre det mulig for brukerne å benytte programmer som er kompatible med Windows XP, men ikke med Windows 7, på pc-er med Windows 7 som det primære operativsystemet.

Løsningen virker i utgangspunktet attraktiv, men Gartner-analytikeren Michael Silver sier til amerikanske Computerworld at løsningen også har betydelige, negative sider.

- Du er nødt til å støtte to versjoner av Windows. Hver må sikres, antivirussjekkes, settes bak en brannmur og oppdateres. Bedrifter ønsker ikke å støtte to versjoner av Windows på hver pc. Hvis et selskap har 10 000 pc-er, er det 20 000 instanser av Windows, sier Silver.

Windows XP Mode i Windows 7 gjør det mulig å installere applikasjoner i en virtuell utgave av Windows XP og deretter kjøre dem som tilsynelatende ordinære Windows 7-applikasjoner.
Windows XP Mode i Windows 7 gjør det mulig å installere applikasjoner i en virtuell utgave av Windows XP og deretter kjøre dem som tilsynelatende ordinære Windows 7-applikasjoner. Bilde: Microsoft

I tillegg mener han at XPM vil kunne føre til at enkelte programvareleverandører unnlater å gjøre produktene sine kompatible med Windows 7.

Et annet problem er at Microsoft har innstilt den ordinære supportordningen for Windows XP. Selskapet tilbyr «extended support» til selskaper som betaler for dette, men bare til midten av 2014.

- XPM vil gi noen et falskt inntrykk av sikkerhet. Hva skjer i 2014, når XP ikke støttes mer? Jeg tror bedriftene er bedre tjent med å sikre at alle deres applikasjoner kan kjøres på Windows 7, sier Silver.

Silver mener XPM understreker problemet som hans kollega Neil MacDonald påpekte for omtrent et år siden, nemlig at Windows er i ferd med å kollapse under vekten av nærmere to tiår med gammel kode og gamle avgjørelser.

    Les også:

Til toppen