JUSS OG SAMFUNN

- Ikke program­meringsfeil i valgsystemet

Ergogroup forklarer hva som gikk galt med løsningen.

13. sep. 2011 - 13:25

På selveste valgdagen feilet tellesystemet til Ergogroup, som har et kvart århundre med erfaring som leverandør av valgsystemer i Norge.

Det var trøbbel med Ergogroups egenutviklede system «Eloptel» som i natt medførte mange timers forsinkelser ved flere av de 175 kommunene på kundelisten.

Eloptel brukes ved overføring av opptellingsresultater fra lokal skanning til et sentralt valgsystem.

- Ikke programmeringsfeil

Først ble det meldt at svikten skyldtes en programmeringsfeil. Etter å ha sjekket nærmere, kan Ergogroup nå avvise dette.

- Feilen er knyttet til indeksering og er ikke programmeringsfeil, forteller informasjonssjef Torgeir Kristiansen til digi.no.

Problemene oppsto i kommuner med maskinell opptelling (noen teller opp manuelt) i tilfeller med dubletter eller kopierte stemmesedler.

- Der det er benyttet kopierte stemmesedler, det vil si samme unike løpenummer på mer enn én stemmesedel. Ved registrering av disse fikk vi feilmelding i systemet. Det var nødvendig med en oppdatering av programvaren for å løse feilen, sier Kristiansen.

Oppdateringen måtte installeres lokalt hos alle kommuner med denne løsningen, og tiden dette tok er årsaken til at valgresultatet ble forsinket i opptil fem timer noen steder.

Både Ergogroup og kommunaldepartementet understreker at alle avgitte stemmer blir talt opp riktig.

- Kundene med dubletter har fått en feilmelding hver gang systemet har oppdaget en dublett, så det har aldri vært feil i oppgjøret, sier Torgeir Kristiansen.

Endret etter nye krav

Ifølge ham er Eloptel en stabil og god løsning de har levert i mange år. Grunnet nye krav, blant annet knyttet til stemmesedler for blinde, har det imidlertid blitt gjennomført modifikasjoner i løsningen i forkant av årets valg.

- Vi ser nå på årsaksforhold knyttet til feilen, avslutter informasjonssjefen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.