Abonner
MASKINVARE

Ikke raskere – men likevel bedre: Intel introduserer Thunderbolt 4

Får full støtte for USB 4.

Én Thunderbolt 4-kabel kan erstatte både USB-kabler og Displayport-kabler, og er merket på denne måten.
Én Thunderbolt 4-kabel kan erstatte både USB-kabler og Displayport-kabler, og er merket på denne måten. Foto: Intel

Intel har gått ut med flere detaljer om den kommende Thunderbolt 4-standarden. Men selv om det er mye nytt, får vi ikke noen enorme ytelsesforbedringer, slik vi gjerne har blitt vant med hver gang det lanseres en ny tilkoblingsstandard. Mens forgjengeren Thunderbolt 3 doblet den maksimale overføringshastigheten fra 20 til 40 Gbit/s, har Thunderbolt 4 fortsatt en makshastighet på 40 Gbit/s.

Den nye standarden har imidlertid en rekke andre forbedringer, hvor det kanskje viktigste er at er at minimumskravene for å kunne bruke Thunderbolt 4-betegnelsen er økt ganske betydelig.

Mens Thunderbolt 3 kun krevde at det skulle være mulig å koble til én 4K-skjerm, er det nå et krav at en Thunderbolt 4-sertifisert PC skal kunne brukes med minst to 4K-skjermer – eventuelt én 8K-skjerm. 

En PC med Thunderbolt 4 må også støtte PCIe-hastigheter (PCI Express) på 32 Gbit/s, noe som er en dobling sammenlignet med Thunderbolt 3. Det vil gjøre det mulig med eksterne lagringsenheter med en ytelse på opptil 3000 MB/s (megabyte i sekundet). 

Støtter USB4

PC-er med Thunderbolt 4 vil benytte USB Type-C-kontakter og også støtte den nye USB4-spesifikasjonen.

I likhet med Thunderbolt 4 har også USB4 en makshastighet på 40 Gbit/s – med den forskjellen at Thunderbolt 4 alltid er 40 Gbit/s, mens USB4 kan være enten 20 eller 40 Gbit/s.

Intel har laget denne oversikten over minimumskravene for Thunderbolt 4, Thunderbolt 3, USB4, USB3 og Displayport.
Intel har laget denne oversikten over minimumskravene for Thunderbolt 4, Thunderbolt 3, USB4, USB3 og Displayport. Illustrasjon: Inte

Alle Thunderbolt 4-PC-er vil støtte USB4, men ikke nødvendigvis motsatt. Thunderbolt 4 og USB4 vil imidlertid ifølge Intel bruke den samme underliggende protokoll-spesifikasjonen for å forbedre kompatibiliteten med USB-C-baserte produkter. 

Dokkingstasjoner med flere Thunderbolt-porter

For å få Thunderbolt 4-sertifisering må PC-en støtte dokkingstasjoner med opptil fire Thunderbolt-porter (opp fra to i Thunderbolt 3), og minst én av Thunderbolt-portene i PC-en må fungere som ladeport.

Du kan altså ha én kabel som går fra PC-en til en Thunderbolt 4-portreplikator som er koblet til strømadapter, så lades PC-en via kabelen som er koblet mellom portreplikatoren og PC-en. Til portreplikatoren kan du så koble to 4K-skjermer eller én 8K-skjerm. 

Les også

Det er et krav at universelle 40 Gbit/s Thunderbolt-kabler skal kunne være opptil 2 meter lange, og neste år kommer også optiske Thunderbolt 4-kabler med lengder fra 5 til 50 meter. 

Bedre sikkerhet

Enkelte produsenter av bærbare PC-er har bevisst latt være å inkludere Thunderbolt i sine PC-er ettersom det har kunnet være en sikkerhetsrisiko. Thunderbolt støtter nemlig DMA – altså direkte minnetilgang – og det betyr at det kan være mulig å lese data rett fra PC-ens systemminne (RAM) via Thunderbolt-porten. Dette har blitt demonstrert gjennom blant annet angrepsteknikken Thunderspy, som Digi.no har skrevet om tidligere. 

En Microsoft-ansatt har tidligere forklart at dette sikkerhetsproblemet skal være årsaken til at Microsoft ikke støtter Thunderbolt i noen av sine Surface-modeller. 

Med Thunderbolt 4 skal sikkerheten ha blitt bedre. Ett av de nye kravene i Thunderbolt 4 er nemlig at Thunderbolt-portene må støtte det som kalles Intel VT-d – «Virtualization Technology for Directed I/O». VT-d skal beskytte mot angrep av typen Thunderspy ved å bruke virtualiseringsteknologi for å gi tilkoblede enheter tilgang til kun godkjente, isolerte områder av PC-ens systemminne. De nyeste versjonene av både Windows 10, MacOS og Linux-kjernen har støtte for VT-d. 

Apple lover Thunderbolt 4 i Arm-baserte Mac-er

Intel 8000 ser en serie med kontrollerbrikker for Thunderbolt 4.
Intel 8000 ser en serie med kontrollerbrikker for Thunderbolt 4. Foto: Intel Corporation

Thunderbolt ble opprinnelig utviklet av Intel i samarbeid med Apple, og ifølge The Verge bekrefter Apple at de kommer til å fortsette å støtte Thunderbolt i sine Mac-er – også etter at de går bort fra Intel-prosessorer og over til sine egenutviklede Arm-baserte prosessorer. 

Om AMD-baserte PC-er får Thunderbolt 4-støtte er noe mer usikkert. De har ikke Thunderbolt i dag, og med krav om støtte for Intels VT-d-teknologi er det kanskje ikke så veldig sannsynlig at vi får se AMD-baserte PC-er med Thunderbolt med det første. 

Thunderbolt 4-støtte vil være integrert i neste generasjon Intel-prosessorer fra og med Tiger Lake, som kommer senere i år. Intel kommer også senere i år med en serie med Thunderbolt 4-kontrollere kalt Intel 8000. Denne består av brikker både for PC-produsenter og for produsenter av tilbehør. De første PC-ene med Thunderbolt 4 ventes også i år. 

Les også