JUSS OG SAMFUNN

IKT-Norge: Dropp digitalt TV-nettverk

IKT-Norge sparker Telenor, NRK og TV2 i skinnleggen. Dropp nytt bakkenett og bruk telenettet i stedet.

18. des. 2001 - 12:41
Bransjeforeningen IKT-Norge forsøker nå å stoppe den planlagte utbyggingen av et nytt, digitalt bakkebasert TV-sendenett i Norge.

Telenor har forhandlet og ønsker sammen med NRK og TV2 å bygge et slikt nett. Prislappen er høy, for i tillegg til selve nettverket må alle landets husstander få en digital TV-mottaker. Dette vil til sammen koste rundt fire milliarder kroner, hevder Telenor og innrømmer at regnestykket ikke ser så bra ut. Men samtidig vil et bakkebasert TV-nettverk gi Telenor, TV2 og NRK stor makt i media-Norge. Men den siste tidens utvikling innen bredbånd gjør at det ikke er nødvendig å bygge et nytt bakkenett, hevder nå IKT-Norge med Per Morten Hoff i spissen. Organisasjonen har 350 bedrifter, blant annet Telenor, i ryggen.


- IKT-Norge er skeptisk til utbyggingen av et digitalt bakkebasert TV-nett (DTT). Vi tror det lett kan bli et nytt monopol, samtidig som satsingen på DTT vil forsinke utbyggingen av bredbåndsnettet, skriver bransjeforbundet i et dokument man har oversendt til statsministeren og en rekke andre ministere.

Dokumentet tar opp en rekke sider ved det IKT-Norge mener er dårlig behandling og rammevilkår for en bransjen som er blitt den nest største i Norge.

"Det offentlige må skrinlegge sine planer om utbygging av et bakkebasert digitalnett (DTT) for TV. Vi mener det er meget dårlig samfunnsøkonomi å bygge ut to nett, og det vil kunne bidra til nye monopolstrukturer. Vi trenger bredbåndstjenester - ikke først og fremst flere TV-kanaler. TV må derfor distribueres i et bredbåndsnett som er basert på fri konkurranse og mange tilbydere.", skriver IKT Norge.

IKT-Norge begrunner også sitt standpunkt med NRKs rolle.

"Det er uheldig dersom NRK, så lenge de er en offentlig statskanal, går inn i direkte konkurranse på aksess med andre internettilbydere basert på lisenspenger og offentlige overføringer og med store indirekte reklamemuligheter for egne produkter/løsninger.

Selv om utbyggingen av DTT skulle bli helt kostnadsfritt for det offentlige vil det begrense utviklingen av bredbånd i Norge - ganske enkelt fordi en av de viktigste innholdsparameterene i bredbåndsnettet vil bli borte. En markedsstyrt utbygging av DTT vil også medføre at reklamereglene for TV vil måtte endres. Diskusjonen om vi ønsker mer liberale regler for TV-reklame må sees i denne sammenhengen. ", skriver foreningen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.