IKT NORGE

IKT Norge er bekymret for kommunereformen

Kommunesammenslåingen kan skape IT-trøbbel for flere når to kommuner blir til én. IKT Norge er bekymret.

Statsråd Jan Tore Sanner legger fram kommunereform.
Statsråd Jan Tore Sanner legger fram kommunereform. Bilde: Terje Pedersen / NTB scanpix
8. apr. 2017 - 11:20

Ifølge Klassekampen vil kommunesammenslåingen medføre en rekke endringer i offentlige datasystemer. I dag er hver kommune registrert med egne kommunenummer i alle datasystemene.

– Dette vil sannsynligvis være mest ressurskrevende for de store statlige registrene som Statens kartverk, Skattedirektoratet og Brønnøysundregistrene, og for de statlige etatene som nytter seg av registre, heter det i kommunereformen, lagt fram for Stortinget av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

Men Sanner sier at dette har gått bra så langt og viser til sammenslåingen av Sandefjord, Andebu og Stokke ved nyttårsskiftet.

– Det er dyktige folk som jobber med det, og tar lærdom fra den sammenslåingen, sier han.

Bekymring hos IKT Norge

Direktør for internett hos IKT Norge, Torgeir Waterhouse, sier han er bekymret for at alvorlige feil kan oppstå.

– Reformen viser hvor avgjørende det er med forståelse for hvordan IT er vevd inn i forvaltningen og samfunnet. IKT-Norge er bekymret for at de nødvendige IT-omlegginger ikke får nok oppmerksomhet og at alvorlige problemer oppstår fordi systemene ikke er tilpasset den nye virkeligheten. Dette er et ledelses- og kompetanseproblem, ikke et teknologiproblem, sier Waterhouse i til NTB.

Han mener alle offentlige etater må undersøke hva kommunereformen betyr for IT-systemene i hele 2017 og tiden framover.

– Det kan handle om alt fra enkel håndtering av lenker til informasjon på kommunale nettsider til faktainformasjon i systemene til ' blålysetatene' som er avgjørende for beredskapen, sier Waterhouse.

Uklar kostnad

Det er fortsatt usikkert hva prislappen for kommunereformen blir. For 2017 ligger egenkostnadene på rundt 1,27 milliarder kroner, ifølge stortingsmeldingen.

Dersom Stortinget går inn for forslaget fra regjeringen, innebærer det at 428 kommuner blir til 356 kommuner. 13 av disse kommunene blir tvunget sammen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.