Revidert budsjett 2016

IKT-Norge om nytt budsjett: - Synd at regjeringen ikke benytter sjansen

 

IKT-Norge om nytt budsjett: - Synd at regjeringen ikke benytter sjansen
(Bilde: Pressefoto)

 

– IKT-næringen er en bransje som trenger mer arbeidskraft. Da er det synd at Regjeringen ikke benytter anledningen til å øke antall IT-studieplasser og omskolere flere ledige dit, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Hun synes det er oppsiktsvekkende at politikerne gjennom tilleggsbevilgning på 100 millioner kroner til norske sjøfolk prioriterer å bevare ulønnsomme næringsstrukturer. Man bør heller satse på et mer lønnsomt, fremtidsrettet næringsliv, mener hun.

Abelia: - Regjeringen burde brukt denne muligheten

Austlid får støtte av næringspolitisk direktør, Hilde Widerøe Wibe, i Abelia.

Næringspolitisk direktør, Hilde Widerøe Wibe, i Abelia. Foto: Pressefoto

- I flere år har vi påpekt at vi styrer mot en kritisk kompetansemangel innen IKT. En rapport som Kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk utført i 2014 viser at hver fjerde IKT-stilling vil stå ubesatt i 2030. De siste fem årene har vi sett en 50 til 60 prosent økning blant de som har IKT-studier som førstevalg. Regjeringen bør bruke denne muligheten til å øke antall studieplasser betydelig, sier hun.

Allikevel er både IKT-Norge og Abelia - som er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter - fornøyd med at det blir satt av ytterligere 30 millioner kroner til medfinansieringsordningen i statlig sektor.

– Det er positivt at rammen for ordningen øker slik at flere statlige IT-prosjekter kan starte opp. Dette har vi oppfordret til, sier Austlid.

Det er Abelia-direktør Widerøe Wibe helt enig i.

Kommunene blir ikke med

- Det er svært positivt at regjeringen øker medfinansieringsordningen fra 75 til 105 millioner kroner. Dette betyr at langt flere statlige digitaliseringsprosjekter vil se dagens lys. Neste skritt må være å utvide ordningen til også å gjelde kommunene, sier hun.

Men kommunene blir dessverre ikke med denne runden heller.

- I utgangspunktet gis det bare penger til statlig sektor, men mange av prosjektene har gevinster i både kommunalsektor og for næringslivet, sier kommunalminister, Jan Tore Sanner (H), til digi.no.

Det er ikke Widerøe Wibe fornøyd med.

- Statsminister Erna Solberg har de siste månedene stått på en rekke scener og snakket om grønn omstilling. Da er det skuffende at det ikke kommer tydeligere frem i revidert nasjonalbudsjett. Det er noen positive tilløp, som for eksempel grønn skipsfart, men de kutter også miljøteknologiordningen med 80 millioner kroner. Det er lite som tyder på en omlegging til en mer grønn og bærekraftig økonomi, sier Widerøe Wibe.

 

 

Til toppen