IKT-Norge: - Redegjørelse kjemisk renset for IT-næring

Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, savner Grete Knudsens vilje til å skape en levedyktig og sterk norsk IKT-næring. Men han gir også ros til statsrådens IT-politiske redegjørelse.

Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge, interesseorganisasjonen for landets IKT-bransje, sier til digitoday.no at han slutter seg til mye av det næringsminister Grete Knudsen sa under sin IT-politiske redegjørelse i Stortinget tirsdag.

Hoff er imidlertid ikke helt fornøyd:

- Det vi savner er en uttalt vilje til at Norge ikke bare skal bli fremragende på bruk av IT, men at vi også skal skape en levedyktig og sterk IKT-næring her i landet, sier Hoff til digitoday.no

- Vi må skape nye arbeidsplasser og etablere ny verdiskaping. Her kan IT spille en nøkkelrolle. IKT-Norge har uttrykt bekymring over bredbåndsutbyggingen og vi mener at tilbudssiden må stimuleres mye sterkere enn det regjeringen har lagt opp til, fortsetter Hoff.

På det punktet får han svar fra statssekretær Tore O. Sandvik i Nærings- og handelsdepartementet, som mener det slett ikke er noe i veien med finansieringen:

- Det som uroer oss mest er organiseringen av utbyggingen blant utbyggerne, sier Sandvik og legger til at han ikke har fått noen rapporter fra utbyggerne om hvordan de ligger an i forhold til sine utbyggingsplaner.

Hoff deler også ut kritikk til Statens Kartverk, og digitaliseringen av norske veikart.

- Også når det gjelder digitalisering av kart og tilgjengelighet av dette er Norge et "U-land". Norge er nå det eneste land i Vest Europa som ikke har digitaliserte veikart tilgjengelig, sier han.

- I dag hemmer dette turisttrafikken til Norge. Særlig tyskere er vant til å kjøre på digitaliserte kart. De føler seg uttrygge når de ikke kan gjøre det og velger bort Norge som turistmål. Der hvor det er kart tilgjengelig tar Statens Kartverk en uhyrlig pris, mener Hoff som forteller at det koster omtrent 2000 kroner å laste ned et kart i Norge, mens den samme tjenesten koster 200 kroner i Sverige.

- Dette er også en del av IT-revolusjonen. På noen områder er vi seint ute, konstaterer Hoff.

Han mener likevel at Knudsen har gjort mye bra som hun fortjener ros for.

- Grete Knudsen har vært flink til å sette IT på dagsorden. Hun har vært en god medspiller for IT-bransjen, noe hun fortjener ros for, men vi føler det er viktig at man ikke bare er opptatt av IT-bruk, men også av å skape en egen IT-næring i Norge. Redegjørelsen i dag var nesten kjemisk renset for dette, mener Hoff.

Ifølge Hoff er IKT-bransjen den nest største landbaserte næringen i Norge, med over 220 milliarder kroner i årlig omsetning.

Til toppen