DEBATT

IKT-Norge slakter FM-slukkingen

KOMMENTAR: Feil beslutning om feil teknologi, skriver Per Morten Hoff.

Det vil være smartere å beholde FM-nettet en stund til, i påvente av avklaring om IP-basert radio, og ikke DAB+, blir den dominerende distribusjonsteknologien, mener Per Morten Hoff i IKT Norge.
Det vil være smartere å beholde FM-nettet en stund til, i påvente av avklaring om IP-basert radio, og ikke DAB+, blir den dominerende distribusjonsteknologien, mener Per Morten Hoff i IKT Norge. Bilde: Digitalradio Norge AS
Per Morten Hoff
16. apr. 2015 - 13:02

Norge er det eneste landet i verden som har vedtatt å stenge FM-nettet, og i dag ble det klart at det kommer til å skje i 2017.

IKT-Norge mener dette er en svært uklok beslutning.

Mens resten av verden har innsett at DAB er en utdatert teknologi, skal Norge innføre teknologien med tvang. IKT-Norge er redd for at DAB får en svært kort levetid og dermed blir prosjektet svært kostbart.

Må skrotes

20 millioner FM-radioer må skrotes og norske forbrukere må investere over 10 milliarder kroner i nye DAB-radioer. Prisnivået på DAB-radioer ligger dessuten skyhøyt over nivået på FM-radioer.

Enten på grunn av at noen skor seg kraftig på grunn av at DAB nå innføres med tvang, eller at verdensmarkedet er så lite at prisene blir deretter. DAB har jo floppet i alle land.

Modifisert sannhet

Når Kulturministeren går ut og påstår at de fleste norske husstander nå har skaffet seg DAB+ radio, så må det være en sannhet med meget store modifikasjoner om man legger salgs- og importstatistikken til grunn.

Per Morten Hoff er generalsekretær i bransjeorganisasjonen IKT-Norge.
Per Morten Hoff er generalsekretær i IKT-Norge
Og når Medietilsynet har gjort sine spørreundersøkelser, har de - slik Stortingsmeldingen la opp til - ikke spurt om DAB-radio, men om digital lytting. En absurditet i seg selv når det er FM som skal stenges.

DAB er nå  teknologien som norske politikere  har utpekt som fremtidens teknologi. Hva gjør regjeringen så sikre på dette teknologivalget, når resten av verden er svært usikre og beholder FM?

Og er det i tråd med regjeringens politikk å velte en milliardkostnader over på forbrukerne, fordi statlige NRK vil spare penger på å slukke FM?

Les også: Bare én av fire biler har DAB-radio

Hastverk

Historien med teknologi utpekt av politikerne er ikke lystig. Hvorfor man nå har hatt slik hastverk med å stenge FM i Norge fremstår som en gåte.

De fleste teknologer har for lengst sett at fremtidens radio kommer til å bli distribuert via mobilnettverk, wifi og satellitt. Alt basert på IP teknologi.

Hvorfor forbrukerne og radiostasjonene skal investere svært mange milliarder i nytt utstyr er en gåte, når en helt ny teknologi er i ferd med å ta over.

I en slik usikker situasjon ville det ha vært mye smartere å la FM-nettet leve noen år til.

Frivillig

Kulturministeren sammenligner overgangen fra FM til DAB med overgangen fra tv-er med katodestrålerør til flatskjermer. Denne sammenligningen blir helt feil for den skjedde høyst frivillig, og det samme var tilfelle med overgangen til digital-tv distribusjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Riktig teknologi

At flere og flere sektorer digitaliseres er helt naturlig og svært bra. Dette er noe IKT-Norge til og med har i sin formålsparagraf at vi skal jobbe for.

Men skal man lykkes med digitalisering må man satse på riktig teknologi.25 år gamle DAB er ikke riktig teknologi for fremtidens radio.

IKT-Norge savner også en klar melding om hva som skjer med de 250.000 DAB-radioene av gammel standard  (ikke DAB+) som ikke komme til å virke om distribusjonen i sin helhet blir basert på DAB+. En standard som forøvrig IKT-Norge fikk tvunget frem fordi den er bedre enn DAB.

Les også: Vilkår for FM-slukking oppfylt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.