KARRIERE

IKT-Norge vil bruke Ukraina til IT-oppdrag

IKT-Norgesjef Per Morten Hoff mener Ukraina kan bli et lønnsomt sted å sette ut IT-oppdrag.

11. juli 2007 - 08:40

Utsetting av programmeringsjobber skyter fart som aldri før og IKT-Norge ønsker å spille en aktiv rolle for at medlemsbedriftene skal finne dyktig arbeidskraft.

IKT-Norge har tidligere arrangert studietur til India og har et godt samarbeid med flere indiske IT-selskaper, og ser også på et mulig samarbeid med selskaper fra Bangladesh. Men i løpet av høsten vil bransjeorganisasjonen se spesielt på Ukraina. Og andre land i det tidligere Øst-Europa.

- Vi er opptatt av at våre medlemmer skal ha valgmuligheter og til en hver tid være orientert om hvor det er god og ledig kompetanse å hente, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Den ukrainske IT-industrien økte i 2006 sin eksport med formidable 47 prosent. Til 1.7 milliarder kroner. I løpet av fjoråret ble det ansatt 30.000 nye medarbeidere i IT-næringen i Ukraina. Gjennomsnittlønningene for programvareutviklere og programmerere med tre års erfaring ligger på 5000-8500 kroner per måned. Med andre ord betydelig under norsk nivå og også under indisk nivå.

EDB er det første norske selskapet som har sikret seg en betydelig arbeidskraft i Ukraina. Ukraina ble valgt etter at bedriften evaluerte IT-kompetanse fra en rekke land over hele verden.

- EDB har vært en innovatør når det gjelder Ukraina, det gode ryktet som Norge og norsk IKT-næring har i landet kan vi definitivt utnytte positivt, sier Per Morten Hoff.

Ukraina har i en årrekke hatt mange universiteter som har vært i verdenstoppen når det gjelder matematikk. IT-miljøene har lang erfaring blant annet fra Sovjet-tiden hvor ukrainske ingeniører i hovedsak var ansvarlig for IT-systemene i MIG-flyene, i avanserte radarsystemer og i rakettprogrammene. Ukraina har 46 millioner innbyggere og i de store byene som Kiev har et stort antall høyere utdanning fra meget gode universiteter.

Den 12-14 september arrangeres en stor outsourcing konferanse i Kiev i Ukraina hvor man kan møte IT-bedrifter fra Ukraina, de Baltiske landene, Russland, Slovenia, Ungarn, Tsjekkia, Romania og Bulgaria.

Outsourcing-konferansen er den største som noen gang er holdt i Europa og den gir norske bedrifter som ønsker å screene markedet for arbeidskraft en unik mulighet til å treffe mange bedrifter på en og samme gang.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.