ANALYSER

Illevarslende laber vekst i pc-salget

Større sprik enn vanlig mellom anslagene til IDC og Gartner, særlig rundt Acer.

13. jan. 2011 - 11:12

De to store analyseselskapene, IDC og Gartner, har lagt fram hver sine anslag over det globale pc-markedet i fjerde kvartal 2010 og for hele året 2010.

Ifølge Gartner er det globalt sett en vekst på 3,1 prosent i fjerde kvartal, sammenliknet med fjerde kvartal 2009. Det innebærer en kraftig oppbremsning i forhold til de foregående kvartalene. I 2010 som helhet er veksten fra 2009 på 13,8 prosent.

IDCs tall viser en enda kraftigere oppbremsning: 2,7 prosent vekst i fjerde kvartal, mot 13,6 prosent i hele året.

Ifølge IDC ble det solgt 346 millioner pc-er verden over i 2010. Gartners anslag er 351 millioner pc-er. For fjerde kvartal er anslagene henholdsvis 92 millioner pc-er (IDC) og 93 millioner pc-er (Gartner).

Oppbremsningen er kraftigere enn ventet. Gartner hadde spådd en vekst på 4,8 prosent. De mener det først og fremst er forbrukermarkedet de har undervurdert. Bedriftsmarkedet fortsetter å vise jevn og forventet vekst.

Gartner-analytiker Mikako Kitagawa forklarer at pc-er møter ekstra hard konkurranse fra andre produkter på forbrukermarkedet, først og fremst nettbrett som Apple iPad, men også spillkonsoller.

IDC forteller at de hadde ventet en vekst i fjerde kvartal på 5,5 prosent. At den bare ble 2,7 prosent forklarer med de samme faktorene som Gartner. De legger til at det amerikanske markedet hadde et spesielt sterkt pc-salg i fjerde kvartal 2009 og at iPad-bølgen slo spesielt kraftig ut her. Ifølge IDC falt pc-markedet i USA med 4,8 prosent i fjerde kvartal. Gartner vurderer fallet til 6,6 prosent.

IDC venter at det globale pc-markedet vil vokse med under 10 prosent i første halvår 2011, for så å krabbe over 10 prosent fra juli og utover.

Det er et oppsiktsvekkende stort sprik mellom IDC og Gartner i anslagene over pc-salget til Acer i fjerde kvartal.

Det gir seg utslag i rangeringen mellom de største leverandørene. I både fjerde kvartal og for hele året har Gartner Acer på andre plass og Dell på tredje, mens IDC har Dell på andre og Acer på tredje.

Ifølge Gartner leverte Acer 1,8 prosent færre pc-er i fjerde kvartal 2010 enn i samme periode året før. IDC anslår nedgangen til hele 15 prosent. Gartner tror Acer leverte 11,9 millioner pc-er i fjerde kvartal. IDCs anslag er 9,8 millioner. Differensen i anslagene over Acers leveranser er større en spriket mellom anslagene over det totale pc-salget i fjerde kvartal.

Begge er enige om at Acer faller kraftig på det amerikanske markedet, henholdsvis 30,4 prosent hos Gartner og 28,5 prosent hos IDC.

I Europa, Midtøsten og Afrika («Emea») økte pc-salget med 6,2 prosent i fjerde kvartal, ifølge Gartner. Trass i en nedgang på 10,2 prosent, er Asus Emeas fjerde største pc-leverandør, mens Apple, som er femte størst i USA, ikke er blant de øverste fem i Emea.

Gartnere forklarer at forbrukermarkedet i Vest-Europa fortsatt er svakt, og at pc-salget til bedrifter er plaget av økt dollarkurs mot euro.

Slik ser fjerde kvartal ut for både Gartner og IDC.

Dette er det globale pc-salget i 2010, ifølge begge analyseselskapene:

Gartner har dessuten denne oversikten over Emea:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.