iMac fortsatt i tet

Med introduksjonen av iMac har Apple Computer redusert avstanden i pris til Wintel-baserte systemer noe som fortsetter å gi gode salgsresultater. I oktober troner iMac fortsatt på toppen av salgslistene.

Ifølge tall fra ZD Market Intelligence for oktobersalget i datavarehus i USA, solgte iMac mest av alle PC-er. Dette er en posisjon maskinen har hatt i disse månedsundersøkelsene siden maskinen ble introdusert i august.

Senioranalytiker Matt Sargent i ZD Market Intelligence mener at suksessen skyldes prisen. Han mener Apple aldri har hatt et så billig komplett system til salgs som iMac til 1.299 dollar.

I året før iMac ble introdusert, lå snittprisen på solgte Apple-maskiner i butikkmarkedet på mellom 1.800 og 2.000 dollar. I juli, måneden før introduksjonen av av iMac, lå snittprisen på Apple-maskiner på nesten 2.000 dollar. I august falt dette til rundt 1.400 dollar et nivå den har ligget på siden. Fra en måned til en annen falt altså snittprisen med 30 prosent.

Til sammenlikning har tilsvarende snittpriser for aktører som Compaq, HP, og IBM falt fra et sjikt på 1.300 til 1.500 dollar i desember 1997 med et par hundre dollar til et litt lavere sjikt fra 1.100 og 1.300 dollar i oktober 1998. Litt løst regnet representerer dette prisreduksjoner i størrelsesorden 13 til 15 prosent. Siden juli har det bare vært ubetydelige prisreduksjoner for disse Wintel-aktørene, og IBM som hadde en snittpris på bare 1.000 dollar i juli har opplevd en oppgang til 1.100 dollar i perioden.

Dette betyr at forskjellen mellom gjennomsnittprisen på en Apple-maskin og maskiner fra Compaq, HP, og IBM - som inntil juli i år lå på mellom 600 og 1.000 dollar - er redusert til et forskjellsnivå på bare 100 til 300 dollar.

Denne kraftige og umiddelbare forbedringen av Apples konkurransedyktighet har da som undersøkelsene viser gitt meget gode og etterlengtede resultater for selskapet som har vært gjennom tre turbulente år.

I en tilsvarende undersøkelse fra PC Data, kommer iMac på andreplass i oktober.

Til toppen