Imperiet slår tilbake

Star Wars er den filmen som får størst oppmerksomhet på Internett. Det er enorme mengder å velge mellom fra de mest hjemmesnekkrede sider for Han Solo og Luke Skywalker til de mer proffe alternativene som "starwars.com" og CNN. Digi: har tatt fenomenet nærmere i ettersyn

Star Wars er den filmen som får størst oppmerksomhet på Internett. Det er enorme mengder å velge mellom fra de mest hjemmesnekkrede sider for Han Solo og Luke Skywalker til de mer proffe alternativene som "starwars.com" og CNN. Digi: har tatt fenomenet nærmere i ettersyn

Star Wars er i ferd med å bli andre generasjons kinounderholdning. Nypremieren i Norge rett før påske er et forvarsel på at Hollywood kommer med mer science-fiction. Men først kommer "The Empire Strikes Back" og "Return of the Jedi" med norsk premiere 4. og 18. april. Deretter kan vi vente mange flere i samme genre, som "Independence Day II", "Jurassic Park II og III" (tre'ern kommer i 99), "Godzilla", "Superman Reborn" og den varslede "Alian fire".

Bortsett fra Star Wars er det vel "A.I." som er filmene for de som ønsker seg en viss kvalitet. "A.I." (artificial intelligence) er en film "2001"-skaperen Stanley Kubrick har utsatt gang på gang i 30 år, fordi som Arbeiderbladet skriver, teknologien har enten ikke vært bra nok eller den har vært for dyr. Filmen handler om fremtidsverdenen etter at polene har smeltet, men skal etter sigende ikke bli en "Waterworld II" av den grunn.

Lucas selv er blitt en mester med filmeffekter etter "Star Wars" noe som blant annet resulterte selskapet "Industrial Light and Magic", som har blitt toneangivende innenfor sitt fagområde. Selskapet er allerede involvert i Lucas neste runde med Star Wars i 1999. Da er det klart for episode 1-3, som forteller historien før dagens tre filmer (episode 4-6) kommer inn. Det skal også finnes manus for episode 7-9, men om de blir noe av er en annen historie. Regissør George Lucas hadde behov for en 20 års pause mellom de tre første filmene og de tre neste. Det skulle tyde på at trippeltrillogien Star Wars blir komplett en gang rundt 2020...

Star Wars er også et teknologisk sprang. Den nye versjonen kommer i digital versjon, etter at de gamle filmrullene er restaurert og pusset på. Både lys og bilde er blitt bedre. Nye scener som ikke kom med i førsteutgaven er med. Den mest omtalte er møtet mellom Han Solo og Jabba the Hutt. I den restaurerte filmen finnes også et oversiktsbilde av rombyen Mos Eisley, samt mange nye versjoner av spennende skapninger som digital filmteknologi kan plassere inn i den opprinnelige filmen med enkle grep.

Det vil slå deg at det å surfe etter Star Wars-sider kan bli en langtekkelig affære. Et søk på en av de internasjonale søkemaskinene viser deg ca. 40.000 treff på et søkeord som "Han Solo".

Et greit sted å starte er på CNN, som på sine sider gir en enkel og grei oversikt over status. De har også en del QuickTime-filmer en kan laste ned på egen datamaskin. Noen av nedlastingsfilene viser klipp fra filmene, én viser Jabba the Hutt-scenen som måtte droppes for 20 år siden, andre viser hvilket arbeid som ligger bak digitaliseringen av filmen.

Så har vi "starwars.com" da, som er filmens offisielle hjem på Internett. Her her det mer detaljert informasjon om filmen, scener og bakgrunn.

I samme slengen tar vi med historien om Hollywood Online som inngikk en avtale med Microsoft om web-sider i forbindelse med relanseringen av Star Wars. Sidene er slett ikke verst med mye eksklusivt stoff for fansen, men sidene er bare tilgjengelig for brukere av Microsofts nettleser, Explorer. I mange miljøer var derfor skuffelsen stor da det viste seg at mange Star Wars-fans ble utestengt fordi de brukte Netscape, som vel må sies å ennå dominere markedet for nettlesere.

En liten gruppe i Nederland valgte imidlertid å slå tilbake mot "Imperiet". Gruppen kaller seg Da Force, eller "Kraften" på norsk. Da Force har startet en kampanje mot Hollywood Onlline og Microsoft. Og kampanjen er er enkel nok den. Nederlenderne mener Star Wars skal være tilgjengelig for alle og har derfor tatt ut alt som ligger på Hollywood Onlines sider om Star Wars og gjort det tilgjengelig for alle fans, uansett nettleser.

Mon tro om de ikke har hentet noe av moralen fra Star Wars-filmene selv..?

"Just as Star Wars grew, or rather exploded, into the public consciousness 20 years ago, this Web site will continue to grow and change. And like the films, our aim is to inform, entertain, surprise, and amuse you. We'll all have some fun, and we promise to provide the most up-to-date information (and shoot down inaccurate rumors) on the Star Wars galaxy."
Sitat fra http://www.starwars.com

Til toppen