Imponerende fra SGI

Mandag lanserte Silicon Graphics Inc (SGI) en serie lekre og teknologisk avanserte arbeidsstasjoner, servere og supercomputere.

Mandag lanserte Silicon Graphics Inc (SGI) en serie lekre og teknologisk avanserte arbeidsstasjoner, servere og supercomputere.

Silicon Graphics Inc (SGI) liker å gjøre ting med brask og bram. Mandagens storlansering av nye maskiner var heller intet unntak. Verdenslanseringen foregikk via internett klokken 19.00 norsk tid, og vi ble ikke skuffet. Når sannheten skal sies var vi mer opptatt av maskinene som ble lansert enn alt som foregikk på nettet. Det er nemlig litt av noen kruttønner SGI kommer med.

O2

SGI O2 arbeidsstasjon
SGI O2.

SGIs nye low-end arbeidsstasjon som overtar etter Indy serien. Med denne maskinen håper SGI å ta en større bit av markedet på DAK, grafisk design, webutvikling og andre yrker som tradisjonelt trenger kraftige maskiner som kan behandle bilde og lyd. Ikke bare er O2 opptil 10 ganger raskere en Indy, men den er betydelig billigere også. I motsetning til de rundt kr. 90.000 man måtte ut med for en minstekonfigurert Indy, så slipper man unna med rundt kr. 60.000.- for denne gromgutten. O2 er i snitt 30 % raskere enn Indy ifølge den vanligste målemåten, SPEC. Av alt det nye ved O2 var det som imponerte mest SGIs Unified Memory Architecture (UMA). Med denne arkitekturen bruker maskinen felles minne, det vil si at grafikkortet bruker samme internminne som prosessoren, og brukeren slipper å bruke penger på dyre grafikkort. Takket være et snedig skuffesystem kan hvem som helst bytte komponenter i O2.

Origin200

SGIs nye server. Origin 2000 egner seg som hotell for Websider på Internett, databaseserver, designmaskin i grafiske miljøer, samt til kalkulasjoner på høyt nivå. Origin200 er den minste byggeklossen som benytter seg av S2MP. Den kommer med opptil fire R10000 prosessorer, 4GB minne, 800 MB I/O båndbredde og 20 TB diskplass, og er optimalisert for tallkalkulasjoner. Origin200 kommer med et RAID disk system og er lett utbyggbar til et større system, noe som egner seg godt for internettleverandører som stadig må bygge ut.

Origin2000

Storebroren til Origin200 som i virkeligheten er to Origin200 maskiner i én boks som gir økt I/O båndbredde, enklere minneplassering m.m. Setter du sammen 16 slike maskiner har du, rent bortsett fra å bruke mye penger, satt sammen en virkelig supercomputer. Senteret for national supercomputing i USA (NCSA) har allerede kjøpt en slik maskin, det samme har Universitetet i Bergen.. Maskinen kan ha til sammen ha opptil 128 prosessorer.

Onyx2

Benytter seg av den nye Scalable Shared-memory MultiProcessing (S2MP) teknologien til SGI. Denne teknologien var en av de virkelig store nyheten under lanseringen. S2MP gjøre det mulig å sette sammen datamaskiner som byggeklosser. Har man to kraftige, selvstendige maskiner kan man på en enkel måte sette dem sammen til én kraftig multiprosessormaskin. Onyx2, etterfølgeren til Onyx, er en kraftig grafikk- og videoredigeringsmaskin med to R10 000 prosessorer. Opptil flere av oss satte pizzaen i halsen når gutta fra SGI demonstrerte sanntidsrendering av komplekse tre-dimensjonale bilder med én Onyx2 InfiniteReality. Setter du sammen fire slike maskiner får du en InfiniteReality Dual Rack, en meget imponerende maskin. Målgruppen er TV-stasjoner, farmasier, bilfabrikanter og andre yrker der tung grafikk er daglig kost.

Silicon Graphics har laget flere nye operativsystemer slik at de forskjellige maskinene skal yte maksimalt. Et av de nye operativsystemene muliggjør den nye Scalable Shared-memory MultiProcessing teknologien, en revolusjonerende teknologi som helt klart er et produkt av sammenslåingen mellom SGI og Cray. Alle SGI maskiner med 64 prosessorer eller mer blir kalt SGI/CRAY maskiner og kommer med maskinvare levert fra CRAY.

Henrik Sauleda, salgsansvarlig innen telekommunikasjon, forskning og utvikling(FoU) ved SGI Norge.
Henrik Sauleda.

SGI annonserte også at de nå formelt støtter Network Computing (NC).

- Det er tydelig at SGI vil ha maskinvare for serverside-delen av NC, men man skal ikke se det umulig at SGI selger teknologi til brukerside-utstyr, sa Henrik Sauleda, salgsansvarlig innen telekommunikasjon, forskning og utvikling(FoU) ved SGI Norge.

Til toppen