BEDRIFTSTEKNOLOGI

Imponerende lyd gjennom små høyttalere

digi.no har testet Creative Labs Sound Blaster Live! lydkort med Cambridge PCWorks FourPointSurround høyttalersett. Skuffelsen som oppsto da vi oppdaget hvor små satellitthøyttalerne var, ble fort borte da vi hørte lyden fra anlegget.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 1998 - 11:04

Sound Blaster Live! er Creative Labs' mest avanserte lydkort. Lydkortet har støtte for inntil åtte høyttalere - inkludert subwoofer - plassert rundt brukeren. Dette gjør at du får en følelse av å være midt inne i lydmiljøet som spilles av fra PC-en.

Lydkortet, som er basert på en E-mu Systems EMU10K1 musikksyntesemotor, støtter inntil 64-stemmers polyfoni ved hjelp av en åttepunkters interpolasjonsteknologi og 192-stemmer polyfoni ved hjelp av bølgetabellsyntese. De aller nyeste driverne - som kan hentes ned fra Creatives nettsted - gjør at dette tallet nå er 512 stemmer.

Lydkortet Creative Labs Sound Blaster Live!
Lydkortet Creative Labs Sound Blaster Live!

Sound Blaster Live! tilbyr 48 MIDI-kanaler (Musical Instrument Digital Interface) med 128 instrumenter og 10 trommesett. Ved hjelp av SoundFont-teknologien kan brukeren også definere sine egne bølgetabeller basert på innsamplede lyder.

I forbindelse med Sound Blaster Live! lanserte Creative Labs begrepet "Environmental Audio". Dette er en PC-lydteknologi som skal være i stand til å skape autentiske lyder så realistisk som mulig. Dette gjøres gjennom bruk av tredimensjonal lyd og forskjellige manipulering av lyden. Blant annet er det mulig å få lyden til å høres ut som om det ble avspilt i gitte miljøer, for eksempel inne i en veitunnel, i en konsertsal eller på et badeværelse. Mulighetene er alt for mange til å nevnes her. Kortet støtter også Microsofts DirectSound3D-standard som nå blir inkludert i mange av de beste spillene.

Sound Blaster Live! består egentlig av kort. I tillegg til det vanlige lydkortet som har PCI-kontakt, følger det også med et lite digitalt I/O-kort. Mens det vanlige lydkortet har tilkoblinger for to sett høyttalere (front og bak), MIDI, styrespak, mikrofon, talemodem, CD-spiller og I2S (Inter-Integrated Circuit Sound Bus) digital lyd, har datterkortet kontakter for mini MIDI, S/PDIF (Sony Philips Digital Interface), og digital DIN-plugg (Deutsche Industrie Norm). Den sistnevnte brukes blant annet til å koble til en flerkanals forsterkerenhet i et 7.1 Desktop Theather-system.

Det digitale I/O-kortet skal ikke kobles til noen buss, men krever likevel en kortplass i kabinettet til PC-en for å sitte på plass.

Med lydkortet fikk vi også et sett med surroundhøyttalere. Disse produseres av Cambridge SoundWorks, men selges ofte under Creatives navn. Settet består av fire satellitthøyttalere med en effekt på 3,5 watt RMS (Root Mean Squared) hver, samt en subwoofer på 10 watt RMS. Disse dataene høres ikke spesielt imponerende ut og ser man høyttalersettet, forblir inntrykket det samme. Men høyttalersettet er mer enn godt nok til å få frem nyansene lydkortet skaper og lydtrykket vil skuffe de færreste.

Med høyttalersettet følger det en komplisert kabel. Kabelen er delt slik at man får tre ender. Den ene består av to ledninger som kobles til lydkortet, den andre har to ledninger som skal inn i subwooferen, der forsterkeren sitter, og den tredje ender ut i en volumkontroll du kan legge ved siden av PC-en, en praktisk detalj som gjør at du slipper å måtte bøye deg ned til subwooferen som gjerne plasseres ved føttene til brukeren. Det følger også med forskjellige stativer som kan brukes sammen med satellitthøyttalerene, blant annet gulvstativ for de bakre høyttalerne.

Med lydkortet følger det en hel del programvare. Blant disse finner du Prody Parrot Package, som er et program for å kontrollere PC-en ved hjelp av stemmen, Sound Forge XP 4.0 for manipulering og konvertering av samplede lydfiler, MixMan Studio, hvor du kan mikse din egen musikk ved hjelp forskjellige komp og samplinger og Steinberg Cubasis AV for å lage blant annet MIDI-musikk. I tillegg følger spillet Unreal med.

Alt i alt gir både Sound Blaster Live! og PCWorks FourSoundSurround mye for pengene. Produktene vil trolig dekke de flestes behov for lydgjengivelse av spill og lydbehandlingsprogrammer på PC-en. Spesielt etter at Creative nylig satte ned den veiledende prisen på høyttalerne med 27 prosent. Men det bør likevel nevnes at Cambridge har flere høyttalersett på vei som har flere kanaler enn PC Works FourSoundSurrond.

Veiledende pris for høyttalerne er nå 795 kroner, mens fullversjonen av Sound Blaster Live! koster omtrent 1895 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.