BEDRIFTSTEKNOLOGI

Importert høyoktan

Silicon Graphics arbeidsstasjonsserie, Octane, er nå klar for lansering i Norge. Maskinene, som har en helt ny og revolusjonerende buss-struktur, vil koste mellom 220- og 550 tusen og henvender seg ifølge SGs ledelse til et vidt spekter av brukere.

Eirik Flaa
28. jan. 1997 - 18:40
Silicon Graphics Octane.
Silicon Graphics Octane.

Verdenslanseringen av, Octane, Silicon Graphics (SG) nye arbeidsstasjon ble foretatt allerede i november i fjor. Først nå er imidlertid produktet, som introduserer en helt ny tankegang innenfor maskinstruktur, kommersielt tilgjengelig i Norge. Den nye strukturen fjerner seg helt fra tradisjonell buss-struktur, og introduserer et konsept som kalles «crossbar switch». Dette begrepet betegner en svitsjet internstruktur der de enkelte subsystemene i maskinen kan opprette forbindelse direkte med andre subsystemer. Overføringshastigheten mellom de ulike enhetene kommer opp i imponerende 1,6 gigabyte per sekund.

SGI Octane Crossbar Switch.
SGI Octane Crossbar Switch.

Systemet er beregnet for å utføre en rekke ulike arbeidsoppgaver og er derfor svært fleksibelt når det gjelder utbyggingsmuligheter. Den letteste versjonen, Octane SI, er bygd opp rundt én 175 MHz MIPS-prosessor, mens det er to 195 MHz MIPS-prosessorer i toppmodellen Octane MXI. Ram og annet perifert utstyr varierer også fra modell til modell, noe som også reflekteres i prisene; den billigste modellen koster fra 220.000 kroner og oppover, mens MXI modellen i basiskonfigurasjon er priset til 550.000 kroner. For den som måtte ønske seg en SG maskin for å ha det gøy, er det derfor å anbefale at man i første rekke tenker på den noe lettere spillemaskinen Nintendo64 som er ventet til Norge på vårparten.

- Det er faktisk mer enn selve prosessoren i den nye Nintendo-utgaven som er SG. Hele strukturen er bygget opp av SG, sier administrerende direktør i SG Norge, Mark J. A. Miller, til digi:data. Han sier videre til at Nintendo-satsingen understreker at SGs teknologi er anvendbar i flere segmenter.

- Vi har flere ben å stå på. Produktspekteret spenner seg etter hvert fra spillemaskiner til supercomputere, sier Miller, og understreker at Octane-serien styrker selskapets posisjon i mellomsegmentet.

- Produktet er meget konkurransedyktig med tanke på pris/ytelse faktoren, sier Miller.

Markedssjef i SG Norge, Vidar Bakke, er også svært entusiastisk når det gjelder Octane sitt potensiale.

- Foreløpig er det vanskelig å spå hvor mange enheter vi kommer til å selge, sier Bakke og henviser til at SG ved tidligere produktlanseringer har blitt overrasket over hvor bredt nedslagsfelt produktene har hatt.

- Jeg hadde for en stund siden kontakt med ledelsen i alpinforbundet som ønsket å bruke en sanntids renderingsapplikasjon i opplæring av unge alpinister, sier Bakke og viser frem demoen som fikk alpinforbundet til å tenne. Videoen, som spilles fra Octane maskinen viser en kvinne iført VR sensorer, og en 3D figur som gjentar bevegelsene hennes i sanntid.

- Dette er bare noen av mulighetene som gis ved det nye systemet, sier han, men legger til at det kanskje viktigste anvendelsesområdet er det som kalles volumrendering.

- Dette er den teknologien som benyttes når seismiske data skal analyseres. Det at disse nye maskinene er så kraftige, men samtidig nokså rimelige gjør at man kan benytte eksisterende seismiske data og prosessere dem på nytt med mer nøyaktige resultater, avslutter Bakke og demonstrerer ytterligere noen muligheter på den 35 kilo tunge high-tech utformede Octane maskinen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.