India blir utstillingsvindu for Wimax

Indiske myndigheter og bedrifter tyr i stadig større grad til Wimax for bredbånd.

Ifølge nyhetsbrevet Fierce WiFi seiler India opp som utstillingsvindu for Wimax. Høye kostnader har stanset utbredelsen av bredbåndformer som er typiske i vesten, som xDSL og kabel: I mai i år var det bare 1,5 abonnenter på denne typen bredbånd, i et land med over 1,1 milliarder innbyggere.

Veksten i mobiltelefoni gjenspeiler de store problemene med fastnettet, som dessuten bare har kapasitet til under 30 prosent av landets husholdninger. Men mobilnettet kan ikke dekke behovet for bredbånd.

En tredje faktor som taler for Wimax i India, er at utbyggingen, særlig på landsbygda, nærmest krever en trådløs teknologi.

De første indiske pilotprosjektene med Wimax startet for to år siden, og tallet vokser jevnt. Intel er dypt engasjert, og er med på over 70 ulike Wimax-prosjekter på den indiske landsbygda. Mange lokale krefter har egne prosjekter, blant dem BSNL, en teleoperatør opprettet i 2000 og som siden har vokst til å bli verdens (!) sjuende største.

Fierce WiFi nevner blant annet disse eksemplene:

  • Forelesninger fra en skole i teknologihovedstaden Bangalore overføres direkte til elever i den fjerntliggende byen Davangere over Internett, via en nyopprettet Wimax-forbindelse.
  • Telesentre i grisgrendte strøk lar myndigheter konferere over videolenker, formidlet via Wimax.
  • BSNL bygger ut ti Wimax-basestasjoner som hver skal betjene mellom 2800 og 3000 bredbåndskunder. Basestasjonene er fordelt på Bangalore, Chennai, Kolkata, Pune, Hyderabad, Ahmedabad, Hissar, Pinjore, Rothak og Panipat.
  • BSNL samarbeider med mindre lokale operatører flere steder i India for å legge opp nye Wimax-nett.

Kommunikasjonseksperter som har studert erfaringene skal være samstemte i at Wimax både er enklere å implementere og mer kostnadseffektivt enn andre former for bredbånd.

    Les også:

Til toppen