KARRIERE

India-bølgen kommer også til Norge

CSC-sjef Per Kristian Nauste tror IT vil følge konfeksjonsindustriens eksempel og flytte til Asia.

Tjenesteutsetting – «outsourcing» – har blitt et skjellsord i USA, som frykter tap av flere millioner arbeidsplasser til høyt utdannet arbeidskraft i India eller andre lavkostland. Både India og Kina utdanner i dag flere IT-ingeniører enn USA.

Indias gode utdanningssystem, lave lønnsnivå og utmerkede engelskkunnskaper har bidratt til å legge grunnlaget for en svært konkurransedyktig IT-industri.

CSC er en av de globale IT-gigantene i klassen under IBM, HP og Accenture. CSC har på verdensbasis 92.000 ansatte og en årsomsetning over 11 milliarder dollar. I Norge har selskapet rundt 500 ansatte, og har en omsetning på drøye 500 millioner kroner.

– Trenden med å sette ut IT-tjenester til lavkostland vil også komme til Norge, mener Per Kristian Nauste, administrerende direktør i CSC Solutions Norge.

– Jeg tror helt sikkert denne trenden vil komme til Norge. Konfeksjonsindustrien forsvant jo til Asia, så hvorfor skal ikke IT-industrien gjøre det også, sier han til digi.no.

Selskaper som IBM, CSC og Accenture har virksomhet i hele verden. Da vil man over tid trolig produsere der det er gunstigst.

– I Norge har vi ikke sett så mye press fra kundene på dette, men det vil nok komme etter hvert, sier Nauste.

Ifølge Aftenposten utdannes 200.000 ingeniører hvert år ved indiske høyskoler og universiteter. Studentene fristes av utsikten til lønninger høyt hevet over landsgjennomsnittet.

At India-bølgen definitivt har nådd Norden ble klart tidligere denne uken, da den danske finansavisen Børsen fortalte at TDC-konsernet utreder å flytte IT-tjenester til India med påfølgende nedbemanning i Danmark.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.