TELEKOM

India forhandler med kundene til RIM

Tilgang til mistenktes e-post krever kryptonøkler som bare brukerne har.

6. des. 2010 - 13:17

Striden mellom indiske myndigheter og det kanadiske selskapet Research In Motion (RIM) har tatt en ny vending: Det pågår nå forhandlinger mellom myndighetene og indiske bedrifter som abonnerer på RIMs tjenester, med tanke på å avklare hvordan politiet, ved behov, kan skaffe seg innsyn i mistenktes kommunikasjon.

RIM er kjent for den avanserte mobiltelefonen Blackberry med tilhørende bedriftstjenester, blant annet lynmeldinger og kryptert e-post. Disse tjenestene kan leveres slik at krypteringsnøkler ikke oppbevares sentralt hos RIM, men hos bedriften selv. Dette innebærer at politiet ikke kan henvende seg til RIM for å få dekryptert meldinger de krever tilgang til: De må henvende seg direkte til bedriften som besitter krypteringsnøklene.

Den amerikanske regjeringen har (selvfølgelig) for lengst kommet fra til ordninger som åpner for dekryptering i tilnærmet sanntid etter behov. Krav om en tilsvarende ordning for indiske myndigheter ser derimot ut til å være mer problematisk.

Ifølge Wall Street Journal har RIM India understreket at de ikke har mulighet til å oppgi kundenes krypteringsnøkler, og at de har oppnådd aksept hos indiske myndigheter for at det er uholdbart å pålegge RIM ordninger uten samtidig å gjøre tilsvarende ordninger gjeldende for andre som leverer kryptert kommunikasjon til indiske bedrifter.

Innenriksminister G. K. Pillai sier til avisa at man prøver å finne løsninger som ivaretar alle interesser, og at det kan ta tid. Han avviser at det er satt frist til utgangen av januar, og at RIM risikerer å få sperret sin tjeneste etter det.

Pillai sier at de har hatt møter med ikke-navngitte Blackberry-kunder, og fått aksept for det prinsipielle, nemlig at myndighetene skal innvilges innsyn når den nasjonale sikkerhet og etterforskningshensyn krever det. Teknologiske utfordringer, og krav fra myndighetene om at innsynet må skje så nært opp til sanntid som mulig, gjør at det kan ta tid å etablere praktiske løsninger.

Pillais departement har det øverste ansvaret for avlytting i India. Avlyttingstillatelser gjennomgås av en uavhengig instans hver fjortende dag. Om lag 6000 til 8000 linjer avlyttes til enhver tid. Rundt 80 prosent retter seg mot militante opposisjonelle i Kashmir og andre urolige områder, samt mot maoistiske opprørere.

Innenriksministeren sier det vil bli tatt initiativ til egne samtaler med tilbydere som Google og Skype, slik at også deres tjenester kan avlyttes etter behov.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.