JUSS OG SAMFUNN

India gir friprog fortrinnsrett

- Stor seier for FOSS-bevegelsen.

Ravi Shankar Prasad er Indias minister med ansvar for IKT-departementet, som nå innfører en preferansepolitikk for fri programvare.
Ravi Shankar Prasad er Indias minister med ansvar for IKT-departementet, som nå innfører en preferansepolitikk for fri programvare. Bilde: Regjeringen i India/gov.in
31. mars 2015 - 11:29

India innfører en preferansepolitikk for fri programvare.

Nå blir det obligatorisk for statlig virksomhet å foretrekke friprog fremfor proprietær programvare ved anskaffelse av nye e-forvaltningsystemer og tjenester, samt ved oppgradering av eldre/eksisterende løsninger.

Dette er en stor seier for FOSS-bevegelsen (Free & Open Source Software) skriver avisen Economic Times.

De nye retningslinjene (pdf) er del av Digital India (se også Wikipedia), et ambisiøst digitaliseringsprogram fram mot 2019, som statsminister Narendra Modi presenterte i fjor.

Målet ifølge landets IKT-departement er digitale tjenester for innbyggerne som er «effektive, transparente, pålitelige og til en rimelig kostnad».

Offentlige etater må bestrebe seg på å velge fri programvare, som ifølge dokumentet skal ha følgende karakteristika:

Kildekoden må være fritt tilgjengelig, slik at hvem som helst kan studere, endre og redistribuere programvaren enten i original eller modifisert form. Kildekoden må også være royalty-fri.

Unntak

Det betyr ikke at proprietær programvare er bannlyst. Dersom fri programvare ikke tilbys i en anbudskonkurranse må leverandøren kunne begrunne det.

Myndighetene åpner for unntak fra hovedregelen i særtilfeller.

Unntak kan vurderes hvis friprog-alternativ ikke oppfyller essensielle funksjonskrav, dersom proprietær løsning er nødvendig av spesielle strategiske hensyn eller i hastetilfeller, samt hvis det ikke er tilgang på tilstrekkelig kompetanse for en gitt teknologi.

Indias forvaltning skal også forplikte seg til å delta aktivt i samarbeid med friprog-miljøet både innenlands og internasjonalt.

USA og en rekke EU-land som Storbritannia, Tyskland, Nederland og Frankrike har tidligere gått inn for tiltak som gir fri programvare fortrinnsrett.

Norge snudde

I Norge i 2005-2009 jobbet daværende fornyingsminister Heide Grande Røys (SV) med å innføre en preferansepolitikk for fri programvare, men tross vyene kom hun aldri helt i mål.

De påfølgende regjeringene og statsrådene delte ikke ambisjonene. Snarere ble de reversert. I fjor høst ble også Nasjonal senter for Fri programvare nedlagt, etter at de ble strøket fra statsbudsjettet.

Mer om det: Alle sagt opp i Friprogsenteret

Les også: Friprog styrer mot konkurs

Storbritannia: Nye anbudsregler favoriserer friprog

Frankrike: Gir friprog fortrinnsrett

Nederland: Vedtok å påby åpen kildekode

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.