India kan slippe opp for arbeidskraft

India frykter at mangel på hoder kan true den forventede veksten på IT-oppdrag fra utlandet.

India frykter at mangel på hoder kan true den forventede veksten på IT-oppdrag fra utlandet.

I Mumbai i India ble det i forrige uke avholdt et møte for Nasscom, som er en sammenslutning av programvarebransjen i India.

Den største trusselen regnes nå å være for lite ressurser i forhold til den sterke veksten som forventes å komme på IT-oppdrag framover, skriver New York Times.

Flere næringslivsledere melder at vil gå til de land, der ressursene finnes. Dermed kan India stå i fare for å miste oppdrag til både Øst-Europa og Kina.

    Les også:

Fram til nå har utenlandske selskaper i hovedsak brukt India på alt fra programvareutvikling til design. India har vært spesielt ettertraktet ettersom landet har gode engelskunnskaper og lave kostnader.

India anslår at outsourcingsindustrien omsetter rundt 23,4 milliarder dollar. Mesteparten skriver seg fra programvare og IT-tjenester. Industrien sysselsetter i dag rundt 1,2 millioner ansatte, men forventer å aksellerere med over 30 prosent i året.

India uteksaminerer 3 millioner studenter som inkluderer 400 000 ingeniører. Men sjefen for Indias fjerde største outsourcingsselskap, Satyam Computer Services, kaller dem for «uslipte diamanter» som trenger lang opplæring for å kunne generere inntekter.

For å møte trusselen har Nasscom startet et kunnskaps- og sertifiseringsprogram for ulike tjenesteoppdrag. Regjeringen har blant annet lansert dataklasser på forskjellige skoler. Indiske IT-selskaper jobber dessuten med akademiske universiteter og høyskoler som kjører spesiallagde programmer for studenter for å gjøre dem bedre rustet på jobb-markedet.

Til toppen