India: Lokale giganter i allianse med Microsoft

Eksportverdien til indisk programvare er allerede fire milliarder dollar i året. Indisk IT kan spille en nøkkelrolle i realiseringen av Microsofts DotNet-strategi.

Da Microsofts styreformann og hovedarkitekt for programvare Bill Gates besøkte India 13. og 14. september, var han opptatt av å befeste allianser med den svært ekspansive indiske programvareindustrien, særlig innen e-handel og forretningssystemer.

Det første Gates gjorde da han kom til sitt hotell i New Delhi, var å treffe tolv toppledere i indisk IT til en times felles samtaler før han dro for å kaste glans over gallamiddagen til ære for Microsoft Indias ti års jubileum.

Dagen etter undertegnet Gates en lenge forberedt strategisk og global samarbeidsavtale med Infosys, en av Indias ledende utviklere av forretningssystemer. Infosys er det første indiske IT-selskapet som noteres på Nasdaq. Det har en rekke internasjonale kunder, blant andre CBS Sportsline og Dell.

Avtalen mellom Microsoft og Infosys er rettet mot kundehåndteringssystemer, e-handel, finanstjenester, forsikring og detaljhandel. Infosys' applikasjoner på disse områdene skal over på DotNet-plattformen. Microsoft bidrar til opplæring og til å opprette et kompetansesenter som skal vise Infosys' Microsoft-baserte løsninger.

- Det vil være en kontinuerlig teknisk utveksling mellom Infosys og Microsoft. Samarbeidet vil føre til noen av markedets kraftigste løsninger, sa Bill Gates på partenes felles pressekonferanse.

Partene tallfestet ikke hva avtalen betyr i rene penger for Infosys, men understreket i stedet dens strategiske karakter. Det bidro til at Infosys' aksjekurs falt noe. Infosys ble startet i det små i 1981. Siden 1994 har omsetningen vokst med gjennomsnittlig 85 prosent i året. Den er i dag på over 80 millioner dollar. Selskapet har 7000 ansatte.

Etter Infosys, var det Wipros tur. Wipro er på størrelse med Infosys, og har lenge hatt et formalisert samarbeid med Microsoft. Møtet mellom Wipro-ledelsen og Bill Gates varte i 45 minutter. Samarbeidet mellom selskapene skal utvides til å styrke Wipro-produktet UWIN som hjelper bedrifter med overgang til Windows fra Unix, og til å utvikle et e-ordresystem basert i sin helhet på Microsoft-arkitektur.

I forbindelse med Gates' besøk, nevner indisk presse også Satyam som en sentral Microsoft-partner. Selskapet har samme e-handels- og forretningsfokus som Infosys, og har omtrent den samme omsetningen, størrelsen og internasjonale tilstedeværelse.

Et viktig trekk ved Microsofts forhold til den indiske programvarebransjen, er en intens virksomhet innen kurs og opplæring. 100.000 indiere er allerede sertifisert som Microsoft-spesialister. Dette gjør landet spesielt attraktivt for utviklingsarbeidet som skal befeste DotNet-strategien.

Les mer om Bill Gates og Microsofts Asia-satsing i disse artiklene:


Bill Gates: IT-keiser i India
Indias statsminister i samspill med begge Bill
Fjernarbeid flytter jobber fra USA til India
Microsoft trapper opp egen virksomhet i India
Bill Gates vil ha MIT Media Lab i India
Sterk framgang for Malaysias "Multimedia Super Corridor"
Gates - statsministerkamerat i Malaysia
Microsoft: Drahjelp til IT i Malaysia
Gates fletter et internasjonalt nett for Microsoft

;