India sliter med egen programvare

India er verdensledende på offshoring, og nå skal «Silicon Valley»-holdninger løfte frem indisk programvare.

India sliter med egen programvare

India er verdensledende på offshoring, og nå skal «Silicon Valley»-holdninger løfte frem indisk programvare.

India er nesten synonymt med offshoring. De fleste internasjonale IT-gigantene har etablert egne store kontorer i India, og norske bedrifter har omsider også kastet seg på bølgen. India er den ubestridte verdenslederen på offshoring.

På programvaresiden går det imidlertid ikke like godt. Indiske selskaper har ikke vært like flinke til å lage egne ferdige programvarepakker som selges på det internasjonale markedet.

Ifølge nettavisen Red Herring, omsettes det programvare for 300 milliarder dollar på verdensbasis. Av dette står indiske selskapers egne programmer bare for 1 milliard.

Det er de ikke fornøyd med, og nå tar inderne grep for å mangedoble det til 15 milliarder dollar innen 2015. Indiske toppledere var samlet på et teknologiforum i Bangalore, for å legge planer for hvordan de skal klare det, og de tror svaret ligger i å lære av Silicon Valleys risikovillighet.

- India mangler den spørrende innstillingen. Ingen i vårt utdanningssystem oppfordrer til kreativ tenking. De bør oppfordres til å ta sjanser, sa Sameer Bahtia, med-gründer i Hotmail på en konferanse i Bangalore, ifølge Red Herring.

Selv om inderne i India ikke har rykte på seg for å ta store sjanser, er tilfellet annerledes med inderne som jobber i Silicon Valley. Der dominerer godt kvalifiserte indiske IKT-eksperter mange av oppstartsselskapene, og en stor andel av forretningsplanene som ventureselskapene vurderer kommer fra risikovillige indere.

- Det store spørsmålet i dag er om India vil klare å skape store produktselskaper, men jeg kan allerede nå se at via har nådd et vendepunkt i India. Ventureselskaper ser seriøst på dette segmentet nå, sier Ashish Gupta, partner i ventureselskapet Helion Ventures, til Red Herring.

Til toppen