India snuser på Googles ballonger

Flere land håper ideen kan gi nettilgang i grisgrendte strøk.

India snuser på Googles ballonger
Google-ballong på vei opp. Ballongene slutter å stige i rundt 20 kilometers høyde. Et solcellepanel forsyner elektonikken med energi. En radiosender og -mottaker formidler både internettsignaler og styringssignaler til ballongen. Bilde: Google

Todd Rowe, global ansvarlig for Googles salgskanaler, har vært i Hyderabad i India for å orientere om selskapets strategi for små og mellomstore bedrifter. Ifølge indiske medier (Economic Times, India Times, India Today) har han fått mange spørsmål om Project Loon, der internettilgang gis gjennom ballonger i 20 kilometers høyde.

Rowe fortalte at mange land har vist henvendt seg for å vite mer om prosjektet, og at India har vist stor interesse. Han lovet at Google vil prøve ut ballongene over det sørlige India dersom pilotprosjektet som ble innledet i New Zealand for to uker siden, er vellykket. Noe tidsskjema ville han ikke gi.

Ballongene antas å kunne gi bredbånd med tilsvarende ytelse som 3G mobil. Lokal dekning er avhengig av fast monterte mottakere, for eksempel på tak. India har 130 millioner internettbrukere og 900 millioner mobiltelefonbrukere. Det er allment antatt at mobil vil være inngangen til nettjenester for de fleste. Hvordan eller hvorvidt Project Loon forholder seg til nettilgang på mobiltelefoner er ikke kjent.

For ti måneder siden lanserte Google et eget partnerprogram i India rettet mot små og mellomstore bedrifter. Rowe sier til India Today at det er inngått partnerskap med 16 mellomstore bedrifter, og over 3000 selgere har fått opplæring innen digital reklame. Tallet på partnere skal dobles i løpet av det kommende året, og ytterligere 3000 selgere skal få opplæring.