India trenerer nye mobillisenser

Telenor kan måtte vente til mars 2013 for en avklaring.

Slik averterte Telenors indiske datter Uninor i Ahmedabad 6. februar i år. Signaler fra indiske myndigheter tyder på at auksjonen som opprinnelig skulle tatt fire måneder, nå er beregnet å ta 400 dager. For Telenor kan resultatet bli det motsatte av det som står på plakaten. De risikere å få svært lite igjen for det de har betalt.
Slik averterte Telenors indiske datter Uninor i Ahmedabad 6. februar i år. Signaler fra indiske myndigheter tyder på at auksjonen som opprinnelig skulle tatt fire måneder, nå er beregnet å ta 400 dager. For Telenor kan resultatet bli det motsatte av det som står på plakaten. De risikere å få svært lite igjen for det de har betalt. (Bilde: Scanpix REUTERS/Amit Dave )

Telenor kan måtte vente til mars 2013 for en avklaring.

En presseorientering fra det indiske departementet for telekommunikasjon tyder på at en ny auksjon av mobillisenser ikke vil kunne gjennomføres innen de fire månedene det opprinnelig var snakk om, men kan ta opp til 400 dager, slik at ingenting er klart før i mars 2013.

Ifølge Reuters uttrykte departementets øverste embetsmann, R. Chandrashekhar, seg slik:

– Vårt anslag er at det kan ta rundt 400 dager. Kanskje det kan gjøres litt raskere. Men vårt beste anslag er rundt 400 dager.

Utgangspunktet for de 400 dagene er 2. februar, dagen da indisk høyesterett avga kjennelsen som nullet mobillisensene til åtte mobiloperatører, blant dem de indiske selskapene til Telenor, russiske AFK Sistema, japanske NTT DoCoMo og Emirates Telecommunications fra Dubai.

Chandrashekhar sa at den indiske regjeringen vil ta en beslutning innen utgangen av denne uken.

Kommunikasjonssjef i Telenor, Tor Odland, sier til digi.no at Telenor må forholde seg til avgjørelser som fattes, og ikke til uttalelser.

– Vi forholder oss til det indisk høyesterett har sagt om prosessen. Vi ønsker en rask avklaring om hvordan de nye auksjonene skal gjennomføres, og vå håper at det skal skje raskt. Her er det ikke noe vedtak ennå.

Sendrektighet i India kan få alvorlige konsekvenser for hvordan utenlandske selskaper oppfatter vilkårene for forretningsdrift i landet. Utenlandske mobiloperatører har investert milliarder av dollar i å bygge infrastruktur. Disse investeringene framstår nå som høyst usikre.

Operatørenes reaksjoner er høyst ulik. Telenor holder sin indiske partner Unitech ansvarlig for tapet av lisensene, og har varslet et erstatningskrav på flere milliarder kroner. Fellesselskapet Uninor ble etablert etter at Unitech hadde skaffet seg lisensene i den nå underkjente tildelingen i 2008.

Emirates Telecommunications har lagt ned sin virksomhet i India. Sistema har varslet søksmål dersom indiske myndigheter ikke har ordnet opp innen 28. august.

Til toppen