India vil eksportere programvare for 100 milliarder dollar

Den pågående IT-boomen i India vil generere en årlig programvare-eksport verdt rundt 100 milliarder dollar, tror den indiske IT-milliardæren Vinod Khosla. Han kom tomhendt til USA i 1976 og var siden med på å grunnlegge Sun, Excite, Cerent og Juniper.

Den pågående IT-boomen i India vil generere en årlig programvare-eksport verdt rundt 100 milliarder dollar, tror den indiske IT-milliardæren Vinod Khosla. Han kom tomhendt til USA i 1976 og var siden med på å grunnlegge Sun, Excite, Cerent og Juniper.

Khosla deltok søndag på en konferanse organisert av Confederation of Indian Industry. Der kommenterte han en undersøkelse gjennomført av McKinsey & Co fra desember, som konkluderte med at den indiske programvarebransjen ville kunne omsette for 87 milliarder dollar innen 2008, og at eksporten vil nå 50 milliarder.

- Innen rundt 2005 snakker vi om 50 milliarder dollar i eksport. Jeg spår at det vil dreie seg om mer en 100 milliarder dollar, sa Khosla til Reuters.

Om det indiske telekommarkedet sa Khosla at den er nå på fire milliarder dollar, og at den vil vokse til 100 milliarder dollar om sju til åtte år. Han mener at Internett vil få betydning for nesten alt som foregår av næringsvirksomhet i India.

Indisk-fødte entreprenører har gjort det stort i USAs IT-industri, og er i stadig større grad innstilt på å investere i hjemlandet. En av veteranene, Kanwal Rekhi, sier til Times of India at det finnes 20.000 indisk-fødte millionærer i Silicon Valley. Han gir råd til nykommere. I sin tid skrapte han sammen 200.000 dollar for å starte selskapet Exodus Communications. Andelen hans vokste til 100 millioner dollar nærmest over natta.

44 år gamle Vinod Khosla er ifølge Forbes Magazine (fra september i fjor) en av tre indisk-fødte entreprenører som har en formue på en milliard dollar eller mer. Alle tre har satset på informasjonsteknologi. De andre er Rajendra Singh (45) som leder Telecom Ventures hvis beste investering er bredbåndstjenesteselskapet Teligent, og Sanjiv Sidhu (42) som satset på å grunnlegge i2 Technologies som han nå leder.

Khosla er partner i investeringsselskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB). Han er styremedlem i Concentric Networks, Juniper Networks, Redback Networks Inc og Qwest Communications. Redback er en ledende produsent av utstyr for høyhastighets IP-nettverk. Det har nylig kjøpt en tidligere konkurrent, Siara Systems, for 4,3 milliarder dollar.

Ifølge Hindustan Times er både Siara og Redback preget av at en rekke indiskfødte sitter i ledelsen. Juniper Networks ble startet av Pradeep Sindhu, tidligere forskningssjef hos Xerox Parc, i 1996. KPCB bidro med 200.000 dollar. Siden er Juniper gått på børs, og andelen til Khoslas investeringsselskap er verdt over to milliarder dollar.

Khosla er født i Pune og uteksaminert fra Indian Institute of Technology. I 1976 kom han til USA og utdannet seg videre ved Carnegie-Mellon og Stanford. Han var med på å stifte Sun i 1982. I 1986 ble han med i KPCB. Siden har han vært med på å stifte selskap som Cerent og Excite og finansiert et stort antall vellykkede oppstart med indiske gründere.

Som styreformann i Cerent vakte Khosla internasjonal oppmerksomhet i august i fjor da han ledet forhandlingene med Cisco som førte til at Cisco overtok Cerent for 6,9 milliarder dollar. KPCBs opprinnelige investering i Cerent var 8 millioner dollar for en andel på 30 prosent. Andelen er nå verdt 2,1 milliarder dollar.

IT-bragdene i USA har gjort Khosla til superkjendis i hjemlandet. Likevel nådde han ikke opp når leserne av Internett-utgaven til Times of India i desember kåret de 100 mest betydningsfulle nålevende indiere. Avisa mener årsaken er at Khosla ennå ikke har gjort nok for hjemlandet, og fant flere liknende tilfeller.

Hvis Khosla følger opp sine spådommer om Indias IT-industri med like målrettede og vellykkede investeringer som i Silicon Valley, øker han nok sjansene for å nå fram neste gang Times og India-leserne kårer sine favoritter.

Indias satsning på informasjonsteknologi er også emne for disse artiklene:


Til toppen