JUSS OG SAMFUNN

India vurderer forbud mot Huawei

Ringvirkning av granskningen i USA.

Huawei og ZTE må overbevise indiske myndigheter om at de ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Ellers går de glipp av et av verdens største markeder for teleutstyr.
Huawei og ZTE må overbevise indiske myndigheter om at de ikke utgjør en sikkerhetsrisiko. Ellers går de glipp av et av verdens største markeder for teleutstyr. Bilde: Bloomberg via Getty Images
27. nov. 2012 - 10:55

Den indiske IT-nyhetstjenesten ciol.com melder at den amerikanske kongressgranskningen av Huawei og ZTE er i ferd med å få ringvirkninger i India.

Granskningen i USA førte til at underhusets etterretningskomite vedtok at de to kinesiske selskapene bør nektes adgang til det amerikanske markedet og ikke brukes til prosjekter for kritisk infrastruktur – les 3G og 4G mobil – av hensyn til den nasjonale sikkerheten. Komiteen frykter at kinesisk utstyr vil gi kinesiske myndigheter og industri mulighet til å bedrive militær- og industrispionasje, og til å gjennomføre kyberangrep mot amerikanske mål.

Ifølge ciol.com har det indiske departementet for økonomisk virksomhet (Department of economic affairs) innkalt Panelet til utenlandsk investerings fremme (Foreign Investment Promotion Board) til et møte for å diskutere den amerikanske rapporten.

Møtet kan føre til at departementet nedlegger forbud mot utstyr fra Huawei og ZTE i den videre utbyggingen av det indiske tele- og mobilnettet.

Et slikt vedtak må forutsette at Huawei og ZTE utgjør en trussel mot Indias nasjonale sikkerhet, og at det finnes en alternativ leverandør, helst indisk.

Mistanker mot de kinesiske teleleverandørene er ikke ny i India. I juni i fjor meldte The Indian Express at det indiske teledepartementet hadde inngått en avtale der Huawei lar Det indiske vitenskapsinstituttet (Indian Institute of Science, IIS) granske både maskinvare og kildekode i Huaweis utstyr. Utstyr som IIS går god for, skulle sertifiseres til bruk i indisk teleinfrastruktur.

Ifølge Times of India har både Huawei og ZTE nylig gjentatt at de er beredt til å gi innsyn i alt av kildekode for å overbevise de ansvarlige for Indias nasjonale sikkerhet at de ikke utgjør noen trussel.

Både Huawei og ZTE peker på at det ville være økonomisk selvmord for dem å medvirke til spionasje, siden det automatisk ville føre til bortfall av alle internasjonale markeder.

India har 1,2 milliarder innbyggere og står på spranget til å åpne for investeringer på mange milliarder dollar i teleinfrastruktur.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.