Indias statsminister i samspill med begge Bill

Samtidig med at Bill Gates sanket støtte blant politikere og forretningsfolk i India, var Indias statsminister Atal Bihari Vajpayee på IT-visitt i Washington.

Budskapet som Vajpayee presenterte for både president Bill Clinton og begge kamrene i kongressen 14. september, var som et ekko av det Gates sa i India: India og USA er i dag gode venner, og har felles interesser innen økonomi og informasjonsteknologi.

Microsoft er ikke alene om å investere i India. Cisco kunngjorde i august at de vil investere 150 millioner dollar i India over kommende to års periode for å utvide et senter for forskning og utvikling i Bangalore, Indias svar på Silicon Valley. Tallet på ansatte ved senteret skal tredobles fra 500.

Vajpayee poengterte i Washington at USA trenger India for å opprettholde takten i sin økonomiske ekspansjon. Han ba indirekte om at flere indiere må få midlertidig arbeidstillatelse i USA. Selv om noen talenter blir i USA - og utvikler seg til IT-millionærer i dollar - drar mange tilbake til India og bidrar til IT-revolusjonen i hjemlandet. En annen erfaring er at nybakte indisk-amerikanske IT-millionærer utgjør en viktig kilde til IT-investeringer i sitt opprinnelige hjemland.

Over halvannen millioner indiere har etablert seg i USA forholdsvis nylig. En undersøkelse gjort av den indiske regjeringen viser at minst 300 av dem har en netto formue på over fem millioner dollar. Man vet med andre ord hvem man skal gå til for å supplere investeringene fra de store amerikanske selskapene.

I august var det en episode som gjenspeiler de indiske myndighetens iver etter å legge forholdene til rette for Microsoft. Regjeringens pressekontor kunngjorde at en offisiell antitrustetterforsker hadde anbefalt regjeringen å gå til rettslige tiltak mot Microsoft for begrunnet mistanke om monopolistisk atferd. Etter et møte mellom Microsoft India og antitrustetterforskeren kom det et dementi. Da het det at myndighetene hadde mottatt en rapport fra etterforskeren, men at rapporten ikke inneholdt noen anbefalinger om rettslige tiltak. Siden har det vært taust om saken.

Les mer om Bill Gates og Microsofts Asia-satsing i disse artiklene:


Bill Gates: IT-keiser i India
India: Lokale giganter i allianse med Microsoft
Fjernarbeid flytter jobber fra USA til India
Microsoft trapper opp egen virksomhet i India
Bill Gates vil ha MIT Media Lab i India
Sterk framgang for Malaysias "Multimedia Super Corridor"
Gates - statsministerkamerat i Malaysia
Microsoft: Drahjelp til IT i Malaysia
Gates fletter et internasjonalt nett for Microsoft

;