Indias største «outsourcer» er IBM

Stolthetene Wipro og TCS er utkonkurrert på hjemmebane.

Indias største «outsourcer» er IBM

Stolthetene Wipro og TCS er utkonkurrert på hjemmebane.

En undersøkelse av det indiske markedet for IT-tjenester, utført av det amerikanske selskapet Springboard Research, avdekker at IBM har igjen har utkonkurrert lokale stoltheter som Wipro og TCS, på deres hjemmebane.

I sin pressemelding skriver Springboard Research at det indiske markedet for IT-tjenester i 2008 er sterkt fragmentert og preget av hard konkurranse. De ti største leverandørene har til sammen 39 prosent av markedet. De minste av de ti største har en andel ned mot 1 prosent. De tre største, IBM, Wipro og TCS, har en andel på 25,6 prosent. Det samlede markedet anslås til 48, milliarder dollar.

IBM kom også ut på topp i Springboards tilsvarende undersøkelse for 2007.

Denne tabellen viser markedsandelene til de tre største leverandørene av IT-tjenester til det indiske hjemmemarkedet:

Både Wipro og IBM økte sine markedsandeler fra 2007 til 2008. Wipro vokste mest: Deres omsetning økte med 43 prosent. Målt etter vekst kom Satyam og HCL Infosystems på delt tredjeplass, begge med 18,6 prosent vekst.

Satyam har, som kjent, problemer etter at toppsjefen innrømmet feilposteringer på til sammen en milliard dollar, og sitter nå i varetekt sammen med sine nærmeste medarbeidere.

Springboard-analytiker Sudip Saha sier i en kommentar at markedet foretrekker leverandører med et bredt tilbud og evnen til å kombinere konsulentvirksomhet med leveranser av programvare og maskinvare. Han forklarer at IBM har utnyttet sin store evne til å investere, mens store lokale leverandører har hevdet seg innen systemintegrasjon og applikasjonsutvikling.

IBM har ansatt flere titusener i India de siste årene, og sysselsetter i dag over 60 000 IT-folk i landet. De fleste av disse arbeider på internasjonale prosjekter. Et økende antall arbeider med tjenesteleveranser til 2200 indiske kunder. På listen over IBMs indiske kunder står Hindustan Petroleum Corporation, North Delhi Power, Bharti Retail, Madhav Nagrik Sahakari Bank, Kotak Mahindra Bank, Religare Enterprises og IDEA Cellular.

Samtidig med at IBM utvider i India og andre tilvekstland, skal de være i ferd med å nedbemanne i det stille i USA.

    Les også:

Til toppen