Indisk hånd-PC taler hindi og tamil

25. april lanseres den indisk-utviklede, Linux-baserte hånd-PC-en Simputer. Den gir Internett-tilgang, taler hindi og tamil, og skal selges for 200 dollar.

Initiativet til å utvikle Simputer - de første bokstavene står for "simple, inexpensive, multilingual", altså enkel, rimelig og flerspråklig - kommer fra den veldedige stiftelsen Simputer Trust, etablert i 1999 i samarbeid mellom avdelingen for informatikk og automasjon ved Indian Institute of Science, og det kjente programvarehuset Encore Software Limited i Bangalore. Encore er spesialist på kommunikasjon og taleteknologi. Encore-gründer Vinay Deshpande leder stiftelsen. Deshpande ble i fjor høst kåret til "tech pioneer for 2001" av World Economic Forum (WEF).

Inspirasjonen til stiftelsen kom fra en internasjonal konferanse om IT i utviklingsland i oktober 1998, som munnet ut i den såkalte Bangalore Declaration. Den slår blant annet fast at alle mennesker må sikres tilgang til IT, uavhengig av kjønn, språk, fysisk handikapp, geografi, kaste eller tro. Det gjelder også analfabeter. Erklæringen advarer mot å blindt overføre IT-løsninger til andre infrastrukturer og kulturer, og anbefaler å satse på lokal ekspertise og fri "public domain" programvare.

Stiftelsen mener hånd-PC-en Simputer følger opp disse anbefalingene. Den er bygget rundt en Intel StrongArm-prosessor, en sort-hvit trykkfølsom skjerm på 320 ganger 240 punkter, 32 megabytes minne og Linux. Den har innebygget faksmodem fra Encore, en nyutviklet smartkortleser, og talegeneratorer for lokalspråkene hindi, tamil og kannada. Stiftelsen har utviklet en egen variant av XML, kalt Information Markup Language eller IML, som er brukt til enkle applikasjoner som nettleser, e-post, filoverføring, avtalebok og så videre.

Andre avanserte applikasjoner skal gjøre det mulig å benytte Simputer til finanstransaksjoner, basert på kryptering fra PGP. Maskinen kan drives med vanlige lommelyktbatterier eller fra lysnettet. Kontakt med omverdenen skjer fra en USB-utgang. Målgruppen er folk "i den lavere inntektskategorien".

Stiftelsen står for design og utvikling. Produksjonen skal skje på lisens. Tidsplanen forutsetter masseproduksjon innen et års tid. Prisen på 9000 rupier eller 200 dollar forutsetter at det produseres minst 50.000 eksemplarer.

Det er hittil framstilt fire prøveeksemplarer av Simputer. Utviklerne melder at de har fått til smartkortdriveren, og vil ta fatt på strømsparing som den neste store oppgaven. Overgang til versjon 2.4 av Linux-kjernen står sentralt i dette arbeidet. Tilgang til programvare skal ikke være noe problem.

Til toppen