OUTSOURCING

Indiske IT-konsulenter er kastet ut av Statoils brannmurer etter kjempetabbe

Illustrasjonsfoto (Statoils oljeraffineri på Mongstad).
Illustrasjonsfoto (Statoils oljeraffineri på Mongstad). Bilde: NTB Scanpix/Marit Hommedal
NTB/ Martin Braathen Røise
21. des. 2016 - 14:57

IT-konsulenter i India får ikke lenger tilgang til å jobbe med brannmurene i Statoils systemer. Selskapet innfører flere tiltak for å bedre IT-sikkerheten.

– Vedlikehold og endring av alle Statoils brannmurer overlates nå til Statoils egne ansatte, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

50 millioner liter bensin

Det var en hendelse i mai 2014 som er årsaken til brannmur-utkastelsen. En tankbåt var i gang med å laste 50 millioner liter bensin da tankingen plutselig stoppet opp. 

En inder som ikke hadde kontroll på hva han holdt på med restartet serveren, slik at tankingen gikk i stå.

Ifølge NRK kunne det fått katastrofale konsekvenser. 

Interne rapporter statskanalen fikk tilgang til avdekket at Statoil-ansatte fryktet for sikkerheten på sine anlegg på grunn av outsourcingen til India.

Måtte ta over tankingen manuelt

Da den datastyrte tankingen kollapset, overtok norske ansatte på anlegget styringen manuelt. Etter noen timers avbrudd i produksjonen kunne lastingen starte igjen.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal tillitsbruddet ha kostet oljeprodusenten rundt 300 000 kroner.

Mistet jobben

Inderen som forårsaket hendelsen mistet jobben. 

– Vi jobber veldig systematisk med dette, IT-sikkerhet er viktig for oss. Det er en prioritert oppgave, og som med alle sikkerhetsspørsmål noe vi må jobbe med hele tiden for å bli bedre, sa talsperson Bård Glad Pedersen i Statoil til Stavanger Aftenblad da. 

I høst fant kunne NRK dokumentere 29 hendelser hvor indiske IT-arbeidere hadde brutt barrierer til Statoils plattformer og landanlegg og til Statoil sentralt, skriver NTB.

Les mer om hvordan det gikk til: HCL-konsulent kostet Statoil 300 000 kroner »

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.