Indiske IT-folk lar seg ikke lokke til Tyskland

Tyskland har laget en plan for å trekke til seg 20.000 indiske IT-eksperter. Men betingelsene er så dårlige at interessen er null.

Tyskland har laget en plan for å trekke til seg 20.000 indiske IT-eksperter. Men betingelsene er så dårlige at interessen er null.

IT- og teleindustrien i Tyskland mangler allerede 75.000 eksperter, samtidig som behovet vokser med mellom 30.000 og 40.000 i året, skriver New Delhi-korrespondenten til den britiske avisa The Guardian. For å minske omfanget av rekrutteringskrisen, ble det utarbeidet en plan for trekke til seg 20.000 utenlandske programvareeksperter, fra India og Øst-Europa.

Utenriksminister Joschka Fischer dro personlig til India for å markedsføre planen. Her opplevde han at sentrale politikere, som den fremste folkevalgte i IT-delstaten Karnataka, ikke "hadde tid" til å treffe ham, mens ledende indiske IKT-ere som Azim Prenji, sjef for programvaregiganten Wipro, skal ha fortalt ham at planen er byråkratisk og ugjennomførlig.

I en flom av leserinnlegg til indiske aviser forteller IT-ekspertene hva som er galt med den tyske planen: Lønnsnivået er for lavt sammenliknet med USA, arbeidstillatelsen er begrenset til fem år, det er praktisk talt umulig å forlenge den, og ekspertenes familier må bli igjen i India. Sammenliknet med Silicon Valley, der det allerede finnes en betydelig indisk koloni, oppfattes disse vilkårene som helt uinteressante. "Hvorfor dra til Tyskland og betale 50 prosent i skatt når jeg kan dra til USA, tjene det dobbelte og betale 35 prosent i skatt?" heter det blant annet.

Dessuten vekker tysk rasisme avsky. Den kristen-demokratiske politikeren Jürgen Rüttgers motarbeider regjeringens plan. Han har lansert slagordet "Kinder statt Inder" i håp om å avverge IT-innvandring fra India, under dekke av økt satsing på IT-utdanning av tyske barn.

Les mer om indisk IKT:


India vil eksportere programvare for 100 milliarder dollar
Forbud mot Internett-telefoni
Asiater inntar Silicon Valley

Til toppen