BEDRIFTSTEKNOLOGI

InfiniBand-klynger på markedet i 2003

IBM, Dell og Sun vil levere klynger og lagringsnett med InfiniBand-koplinger i 10 gigabits per sekund fra 2003.

19. des. 2002 - 10:09

(Det er kommet en rettelse til denne artikkelen. Se nederst.)

InfiniBand er en sammenkoplingsteknologi med en båndbredde på 10 gigabits per sekund, som ble spesifisert i oktober 2000. Standarden kontrolleres av InfiniBand Trade Association som ble grunnlagt av Dell, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Microsoft og Sun. Den kan brukes til å kople sammen servere og eksterne lagringsenheter, til å erstatte Ethernet-forbindelser mellom alle aktuelle enheter, og til å kople servere til hverandre.

Den kan også brukes internt i en datamaskin, for å kople prosessorer direkte til hverandre, og for å erstatte for eksempel PCI-bussen. InfiniBand har med andre ord blitt hausset opp som den universelle erstatningen for alt fra PCI og Ethernet, til Fiber Channel og SCI ("scalable coherent interface", kjent blant annet gjennom norske Dolphin).

Som ofte skjer, er forventningene blitt noe dempet med årene. Likevel er InfiniBand i ferde med å bli virkelighet.

Et felles utspill fra IBM, Dell og IBM overfor amerikanske medier forplikter disse til å komme med InfiniBand-baserte serverklynger og lagringsløsninger i løpet av 2003 og 2004.

IBM vil levere InfiniBand-baserte klynger av Intel-baserte servere, vesentlig rettet mot kjøring av store databaser, allerede i første kvartal 2003. I 2004 eller tidlig i 2005 vil InfiniBand inngå i IBMs øvrige serverteknologier.

Dell ser for seg InfiniBand brukt til å klynge bladservere. Teknologisk sett er bladserverne klare - det holder med et kort i et ledig PCI-spor - og driftsprogramvare er også på plass.

Sun vil integrere InfiniBand i sine bladservere fra 2004, seinere også i andre servermodeller. Støtte til teknologien skal bygges inn i Solaris, og også i Suns lagringssystemer.

Det er flere kontaktpunkter mellom InfiniBand og norske teknologimiljøer. I mai 2000 kjøpte Sun InfiniBand-teknologien utviklet av Dolphin Interconnect Solutions AS. I sommer ble Intels investering i Scali AS i juli rask fulgt opp av en kunngjøring om at Scali ville tilpasse sitt meldingsgrensesnitt (MPI for "message passing interface") til InfiniBand. Scalis klyngeteknologi har ellers bygget på SCI-løsningen til Dolphin.

Les også:


RETTELSE:
Det siste avsnittet ovenfor bygger på en misforståelse, og inneholder feil. En årvåken leser skriver:

"4x" har ingenting med antall kabler i en IBA-kabel å gjøre. Det er en hastighetsbetegnelse, på lik linje med CD-ROM-hastighetsbetegnelser à la "48X". Mens CD-ROM 1x er 150 kbps, er IBA 1X 2.5 Gpbs. Så 4x vil altså si en linkhastighet på 10 Gbps, enten man kjører over kobber, optisk kabel eller over ledere på et kretskort.

Sitat fra IBA-spesifikasjonen, avsnitt 3.5.9: "IBA defines a number of different link bit rates. The lowest bit rate of 2.5 Gb/sec is referred to as a 1x (times one) link. Other link rates are 10Gb/sec (4x) and 30 Gb/sec (12x). To support multiple link speeds within a fabric, IBA defines a Static Rate Control mechanism that prevents a port with a high speed link from overrunning the capacity of a port with a lower speed link."

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.