Infocus kutter som fryktet i Fredrikstad

Som fryktet da prosjektor-leverandøren Infocus kjøpte norske Ask, skjærer selskapet nå kraftig i staben i Fredrikstad.

Den norsk-amerikanske produsenten av prosjektorer, Infocus Corporation, meldte onsdag fra Oregon, USA at de har inngått en avtale med japanske Toshiba om levering av en digital plattform som kan brukes til å videovisning for privatbruk.

Gjennom partnerskapet er selskapet dermed på vei inn i det private underholdningsselskapet og vil ifølge avtalen samarbeide med Toshiba på utvikling av teknologi.

Samtidig kommer det en trist melding til de ansatte i Fredrikstad. All høyvolum- og lavprisproduksjon overføres til Malaysia. Utflytting av produksjonen fra Kråkerøy vil spare selskapet for mellom fire og seks millioner dollar i året. Innsparingene skal ha blitt meldt allerede i forbindelse med presentasjon av resultatet for andre kvartal, men da var det ikke sagt noe om hvor kuttene skulle gjøres.

Det var akkurat det de ansatte og Fredrikstad var redd for da Ask og Infocus gikk sammen i mars i fjor. Da uttrykte lokalpolitikere digi.no snakket med stor frykt for at oppkjøpet skulle følge den vanlige, triste utviklingen slik mange andre slike oppkjøp gjør. Etter en tid var spådommen at det amerikanske selskapet skulle spare penger og flytte ut produksjon og kanskje også utviklingen, noe som ville redusere det norske kontoret til et rent salgskontor. Les: Fredrikstad nervøse etter Ask/Proxima-salg

Det planlagte salget av norske Ask/Proxima til amerikanske Infocus kunne medført store konsekvenser for Fredrikstad, for kommunen er fremdeles dominert av gammel kjemisk industri. Proxima har derfor vært et lyspunkt i en område som ligger i pendleravstand til Oslo og sliter med å etablere kunnskapsindustri.

Nedskjæringene innebærer at virksomheten i Fredrikstad kommer til å fokusere på produktutvikling, produksjon av prototyper og luksus/highend-produkter.

Opp mot 150 ansatte kan miste jobben, de aller fleste vil være produksjonsmedarbeidere. I dag jobber det 300 personer i Plankebyen.

Restruktureringen blir satt igang allerede denne måneden.

- Dette er en strategisk forankret og pro-aktiv handling som skal sette selskapet i stand til å møte endrede markedsbetingelser, slik som nedgangen i verdensøkonomien og det økte fokuset på produkter med lavere pris. Fredrikstad vil fortsatt ha en nedskalert produksjonskapasitet, og vil være en av de fremste sentrene for utvikling av prosjektorteknologi i verden, hevder Peter Krogh som er Senior Vice President i Infocus Corp.

Onsdag la også Infocus fram et resultat før skatt for tredje kvartal på 3,7 millioner dollar. Det er en betydelig nedgang fra 25,3 dollar for samme kvartal ifjor, men dette resultatetet, meldingen om Toshiba-avtalen og reduserte kostnader gjorde at selskapet børskurs steg onsdag ettermiddag.

Til toppen