BEDRIFTSTEKNOLOGI

Informix går på stjernesmell

Rekken på 24 kvartaler med mellom 30 og 50 prosent vekst er brutt. I siste kvartal tapte Informix 140 millioner USD av en omsetning på 134 millioner. - Vi ser ikke mannen med ljåen av den grunn, sier Tor Malmo i Informix Norge.

Eirik Rossen
2. mai 1997 - 16:30

Omsetningssvikten ble varslet for en måneds tid siden. Den bekreftede omsetningen ligger så vidt innen den rammen som ble antydet 1. april, mens tapet er omtrent dobbelt så stort som forventet på det tidspunktet.

Konsentrerer man seg om trærne i stedet for skogen, synes situasjonen svært alarmerende. Aksjekursen er halvert siden 1. april, og fortsetter å falle. Finansdirektør Alan Henricks har sagt opp, angivelig fordi han skal være uenig i bokføringspraksisen han er pålagt å følge.

I motsetning til Oracle, bokfører Informix omsetning til forhandlere før disse har solgt videre. Oracle teller derimot ikke pelsen før den er hos kunden. Dessuten er 55 millioner dollar av Informix' omsetning i fjor byttehandel mot kjøp av maskinvare. Slike forhold kritiseres fordi de gjør det vanskelig å knytte omsetningstall direkte til etterspørselen etter Informix-produkter.

Henricks kommenterer ikke dette selv, og daglig leder i Informix, Philip White, sier hans avgang skyldes personlige årsaker, ikke avvikende synspunkter i driften av selskapet.

Prøver man å se skogen, synes det klart at bokføringen, som ikke strider mot etablerte regler selv om den virker noe kreativ, forsterker et typisk problem hos et selskap som ikke bare lanserer et banebrytende produkt, men også satser hele framtiden sin på dette produktet.

Informix lanserte objekt-relasjonsdatabasen Universal Server ved årsskiftet. Administrerende direktør Tor Malmo i Informix Norge peker på at en klassisk relasjonsdatabase bare håndterer rundt 20 prosent av informasjonen i en bedrift.

- De øvrige 80 prosent av informasjonen er stadig henvist til hyller og reoler. Når du skal bygge opp en objekt-relasjonsdatabase, knytter du alt som er av dokumenter, bildemateriale, lyd og video, sammen i én applikasjon. Det tar tid å forklare dette overfor kundene, og når det er gjort, tar det ytterligere tid å finne ut hvordan man skal bygge opp et helt nytt system. Det dreier seg om et teknologiskifte, og vi må regne med en innsalgstid på mellom fire og tolv måneder.

Malmo mener arbeidet som allerede er gjort, bekrefter at markedet er der, og at salgene vil komme "som en kule". Informix sentralt advarer at regnskapet vil vise røde tall i både andre og tredje kvartal, men at en ny overskuddsrekke innledes med fjerde kvartal.

- Informix har en bunnsolid likviditet, understreker Malmo. - Det er ikke snakk om nedskjæringer verken i Norge eller i USA. Når det snakkes om størst relativ svikt i Europa i forhold til samme kvartal i fjor, er det fordi Europa vokste mest på den tiden. Sentralt i selskapet er det ikke trykket på noen panikknapp.

Universal Server gjør at du kan bygge applikasjoner der man kan søke på objekter like enkelt som på tekst. Har du et fotoarkiv, kan du bruke et bilde av en person som "søkestreng" i databasen, og finne alle bildene der personen er avbildet, alene eller sammen med andre. Har du et lydarkiv, kan du ta opp din egen nynning av en melodi, og finne fram til opptakene der temaet er brukt. Perspektivene er svært interessante, både som interne bedriftsapplikasjoner og ute på web.

- Vi gikk i gang med Universal Server i fjor sommer, forklarer Malmo. - Den første kunden er Telenor Marlink. Der kjørte vi i gang en pilot i fjor høst, og kom i full drift fra årsskiftet. Dette har vært et samarbeidsprosjekt med Skrivervik og Nocom.

En annen kunde Malmo nevner, er Follonett.

- Ellers er Universal Server ute hos mange for pilottesting og evaluering. Det er enorm interesse. Alle er opptatt av den typen teknologi.

Alle tall i tusen USD

Tre måneder fram til 31. mars 1997 Tre måneder fram til 31. mars 1996
Omsetning 133.664 204.021
Driftsutgifter 260.553 174.805
Avskrivninger 37.473 -
Sammenslåingsutgifter - 5.914
Finansinntekter 3.320 1.922
Skatt -20.935 9.333
Overskudd (underskudd) -140.107 15.891

Avskrivningene i første kvartal er engangsavskrivninger i forbindelse med oppkjøpet av Centerview Software (7 millioner USD) og goodwill og liknende (30,5 millioner USD).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.