Infoskjerm for puben og IT-avdelingen

Norske Tellystream fungerer med helt vanlige tv-er.

Infoskjerm for puben og IT-avdelingen
Den enkle klienten til Tellystream. Øverst vises tilgjengelige bilder, midt på vises de enkle konfigurasjonsmulighetene, mens tidslinjen vises nederst. Bilde: Harald Brombach

Ulike bedrifter har forskjellige behov. Noen vil ha noe helt enkelt som bare virker, mens andre vil ha alle muligheter.

Det norske selskapet Greenflow satser på den førstnevnte gruppen med selskapets litt spesielle løsning for informasjonsskjermer, Tellystream, med hele verden som markedsplass.

Opprinnelig skulle Greenflow, som ble etablert i 2011, lage en infoskjerm som ikke trengte strøm. Den skulle baseres på eInk og solcellebasert lading. Men ifølge Carsten Lehbrink, én av selskapets to gründere, fikk man ikke tak i investorer. Lehbrink mener det generelt er vanskelig å få investorer til maskinvare-prosjekter.

I stedet bestemte man seg for å satse på store skjermer. Men i dette markedet finnes det mange aktører med det Lehbrink beskriver som store, dyre og krevende løsninger.

Tellystream har derfor blitt den rake motsetningen.

– De fleste har ikke så store behov. Tellystream er ikke verdens beste løsning, men bra nok, til en overkommelig pris, sier Lehbrink til digi.no.

Prøvekjør først

Interesserte brukere kan laste ned en testversjon av programvaren gratis. Den vesentligste forskjellen mellom test- og fullversjoner er at videostrømmen i testversjonen stopper etter 90 minutter. Fullversjonen kjøpes direkte fra Tellystream-nettstedet med et kredittkort for 99 euro, omtrent 800 kroner. Lisensen gjelder per bruker. Det er ingen øvrige utgifter knyttet til selve programvaren eller bruken av denne, men kun enkelt support er inkludert. Tellystream tilbys gratis til skoler.

Det spesielle med løsningen er at videostrømmen overføres via WLAN eller nettverkskabel direkte til en Samsung-tv. Alt som kreves av tv-en er at det er en modell med støtte for DLNA/Allshare – en oversikt med modeller fra 2010 og nyere finnes her. Det er tekniske årsaker til at kun Samsung-tver foreløpig støttes. Greenflow har brukt fire år på å utvikle teknologien som gjør at det ikke behøves noen egen app på tv-en.

Carsten Lehbrink viser fram Tellystream, trådløst overført til en Samsung-tv. På tv-skjermen vises et panel fra Geckoboard.
Carsten Lehbrink viser fram Tellystream, trådløst overført til en Samsung-tv. På tv-skjermen vises et panel fra Geckoboard. Bilde: Harald Brombach

XBMC

Dersom man ikke har en Samsung-tv eller vil kjøpe en eller flere, finnes det et alternativ for andre typer skjermer. Denne løsningen krever at en enhet med den mye brukte programvaren XBMC er koblet til skjermen, typisk via HDMI. Digi.no har selv fått demonstrert at selv en liten og billig enhet som Raspberry Pi fungerer helt fint til dette. Pi-en støtter trådløst nettverk dersom man utstyrer den med en liten USB-plugg som Wi-Pi.

Selve Tellysteam-programvaren er foreløpig bare tilgjengelig for 64-bits Windows. Den er basert på Qt-rammeverket og en Linux-versjon er utviklet, men tilbys foreløpig ikke offisielt fordi den ikke er særlig installasjonsvennlig ennå. En Mac-versjon planlegges på litt lenger sikt.

Programvaren er egentlig en klient-serverløsning. I utgangspunktet kjøres begge på samme maskin, men det er også mulig å skille ut serverdelen til en egen maskin og å kontrollere denne fra én eller flere klienter.

Det er fullt mulig å koble flere skjermer samtidig til Tellystream, men skal man vise forskjellige strømmer på skjermene, må man ha en instans av programvaren per videostrøm. Men Lehbrink antyder at man da kanskje har behov for en mer avansert løsning enn det Tellystream utgjør.

Tellystream-klienten har et enkelt og oversiktlig brukergrensesnitt som fint kan brukes ved hjelp av en berøringsskjerm. Programvaren oppdager selv kompatible skjermer og enheter, som brukeren så kan legges til. Selve videostrømmen lages ved å dra bilder eller øyeblikksbilder av websider over på en tidslinje. Man kan velge hvor lenge hvert av bildene skal vises og hvilken type overgang det skal være mellom hvert bilde. Man kan også velge hvor ofte websidene som vises, skal lastes inn på nytt.

I tillegg støttes dashboardet til Geckoboard, som Greenflow samarbeider med. Der kan man vise oppdaterte informasjon om alt fra været til antallet ubesvarte henvendelser hos IT-avdelingen.

Ifølge Lehbrink er Tellystream i utgangspunktet svært lite ressurskrevende. Det er egentlig bare når videostrømmen opprettes eller endres, at det kreves en del prosessorkraft. Resten av tiden kjøres serveren i bakgrunnen og pc-en kan da godt brukes til noe annet. Selv om videostrømmen har full HD-oppløsning, skal dataraten over nettverket typisk ligge på så lite som 80 kilobit per sekund, ifølge Lehbrink. Videostrømmen er basert på x264 Live Streaming.

Kundekrets

Lehbrink mener at Tellystream vil være interessant for en rekke ulike typer virksomheter, men først og fremst de små og mellomstore bedriftene.

– En frisør kan enkelt vise litt informasjon om produkter og tjenester. I bedrifter kan personalavdelingen vise interninformasjon på slike skjermer som er montert sentrale steder, i stedet for i nyhetsbrev eller intranett som ingen leser, sier Lehbrink.

Ikke minst gjelder dette i bedrifter hvor mange av de ansatte ikke til stadighet bruker en datamaskin. Skoler og kirker er andre potensielle brukere, ifølge Lehbrink.

Puber

Et spesielt satsingsområde framover for Greenflow er puber.

– Disse har gjerne en tv allerede. Med Tellystream kan de vise egne slides når det er pause i kampen. Alt kan styres fra pc-en, sier Lehbrink.

Selskapet har også, i et separat prosjekt, utviklet en fjernkontroll for Samsung-tv-er som kan kjøres på pc-er og en rekke smartmobiler og nettbrett. En iOS-utgave er under utvikling. Også denne er basert på Qt.

I dag finansieres Greenflow først og fremst ved at de ansatte utfører konsulentoppdrag ved siden av. Det er ingen eksterne investorer.

Les mer om: