BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen anke i Nextel-slettingen

Økokrim anker ikke Indre Follo Herredsrett frifinnelse av 27-åringen som slettet 14 gigabyte data hos Telenor Nextel. - Et voldsomt nederlag for Økokrim og Telenor Nextel, kommenterer forsvarer Kim Heger.

Morten Øverbye
5. mars 1998 - 12:46

- Det er forsåvidt ikke så overraskende. Dommen var såpass drepende for Økokrim, at jeg tror ikke de hadde noe valg, sier Heger til digi.no.

I et brev datert tirsdag 4. mars, skriver Økokrim til Indre Follo Herredsrett at de ikke vil anke frifinnelsen av 27-åringen.

Dommen fra 24. februar setter dermed et endelig punktum for saken som startet med slettingen av 14 gigabyte data hos Telenor Nextel 5. april i fjor. Hjemmesider for 11.000 privatpersoner og 70 bedrifter ble da slettet, etter at 27-åringen hadde sendt kommandoen rm - rf /. Dette er en Unix-kommando som sletter alle filer maskinen gir tilgang til å slette fra katalogroten av maskinen.

I domspremissene for frifinnelsen stilte retten seg kritisk til at Telenor Nextel på sin maskin ga alle kunder tilgang til å slette filer som lå i andre kunders kataloger.

"Det kan imidlertid spørres om Telenor Nextel AS ved sitt forhold har medvirket til skadens omfang. Alle kunders programmer hadde mulighet til å slå ut alle andre kunders programmer idet selskapets server ikke var konfigurert slik at den ville avvise - eller begrense virkningen av kommandoen "rm-rf" utløst av et skript", skrev retten i dommen.

Når Økokrim nå har bestemt seg for å ikke anke saken, er dette et voldsomt nederlag for såvel Telenor Nextel som Økokrim, mener forsvareren. Han forteller at han allerede tidlig i saken skrev til Økokrim at dette ikke var en sak de burde føre videre.

- Slik jeg vurderer det, la Økokrim for stor vekt på Telenor Nextels argumentasjon i saken. Denne saken burde ikke vært kjørt for retten, sier Heger.

Informasjonsdirektør Arne Cartridge i Telenor Nextel sier til digi.no at det ikke vil være aktuelt å reise noe privat erstatningssøksmål mot 27-åringen.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim tok over saken etter sin forgjenger Sverre Lilleng. Sunde er torsdag i retten og derfor ikke tilgjengelig for kommentar. I en kommentar til frifinnelsen i februar, sa hun imidlertid:

- Jeg ser at dommen er gjort ut fra en bevisvurdering. Når den er så klar på det punktet, så er jeg vel noe i tvil om vi vil anke den.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.