JUSS OG SAMFUNN

Ingen anmeldelse mot nettpirater

Siden den nye loven kom i juli i fjor er ingen anmeldt for ulovlig nedlasting av musikk.

22. mai 2006 - 08:50

Fortsatt er ingen personer i Norge blitt anmeldt etter at den nye åndsverkloven trådte i kraft for snart ett år siden.

Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen ved Datakrimavdelingen i Kripos sier at politiet hittil ikke har mottatt en eneste konkret anmeldelse etter at den nye åndsverkloven trådte i kraft i juli i fjor.

Han innrømmer overfor Dagens Næringsliv at ulovlig nedlasting av musikk på internett ikke er et prioritert område for Kripos.

– Hvis du spør om vi har startet selvstendig etterforskning på denne typen saker, så har vi ikke det, sier politiadvokaten.

Samtidig viser tall at det blir lastet ned minst seks ulovlige låter fra nettet for hver låt som blir solgt lovlig, ifølge Dagens Næringsliv.

Jussprofessor og ekspert på opphavsrett ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, mener norsk musikkbransje har seg selv å takke.

– Musikkbransjen betaler en høy pris for å ha vært for passiv. Denne holdningen har gitt piratene 100 prosents markedsandel, og musikkbransjen har en stor jobb å gjøre, sier han.

Direktør Marte Thorsby i plateselskapenes forening IFPI kan ikke love amerikanske tilstander, men gjør det klart at bransjen vil jakte på fildelere som laster opp musikk og gjør den tilgjengelig for andre på nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.