TELEKOM

Ingen DAB-overgang i Sverige

- Norges tvangsslukking av FM settes i et stadig mer oppsiktsvekkende lys, mener Per Morten Hoff.

Sverige har bestemt seg for å droppe overgangen til DAB-radio inntil videre.
Sverige har bestemt seg for å droppe overgangen til DAB-radio inntil videre.
24. juni 2015 - 09:48

Svenskene har bestemt seg for å droppe overgangen til DAB+. I hvert fall inntil videre.

- En slik overgang er forbundet med altfor mange uklarheter, sier landets kulturminister Alice Bah Kuhnke, ifølge Svenska Dagbladet.

Dermed er det klart at Sverige går tilbake på den forrige regjeringens vedtak, som la opp til slukking av FM-nettet i 2022 og overgang til DAB+ for radiosendinger.

Akkurat som i Norge har også svenskene i årevis debattert dette teknologivalget, og hvorvidt bakkenettet skal digitaliseres eller forbli analogt.

Den nye regjeringen fastslår at det vil bety at ti millioner radioapparater må skrotes og at radiolytterne må kjøpe nye. Men en så dramatisk endring krever en god begrunnelse, og her er spriker de forskjellige høringsuttalelsene.

Les også: FM-slukking vil gi søppelberg av radioer

De som er negative trekker fram en rekke ulemper, blant annet konsekvensene for totalforsvaret og katastrofeberedskapen, en dekningsgrad som ikke ville nå hele landet, og at det er uklart om det er tilstrekkelig etterspørsel etter en overgang til DAB+.

Fordi det på mange områder er delte meninger og uklarhet, har regjeringen derfor inntil videre besluttet å legge overgangen til DAB på is.

Norge har som kjent valgt annerledes.

Milliardsatsing

Her til lands ble DAB-nettet erklært ferdig utbygd i fjor høst, etter to års utbygging til én milliard kroner. Den norske regjeringen har bestemt seg for at FM-nettet slukkes i 2017.

IKT-Norge har markert seg som en av de fremste motstanderne mot DAB-overgangen.

Les kommentar: Slakter FM-slukkingen

I en pressemelding onsdag skriver avtroppende generalsekretær Per Morten Hoff at den norske beslutningen om å slukke FM-nettet med tvang fremstår som stadig mer oppsiktsvekkende etter det svenske vedtaket.

- Norge er fortsatt det eneste landet i verden som har besluttet å stenge FM-nettet. Øvrige land som har satset på DAB, som Sverige, Danmark, England har alle besluttet ikke å stenge FM-nettet. Hva har gjort norske politikere så sikre i deres teknologivalg når resten av verden innser at DAB ikke er fremtiden, uttaler han.

Hoff, som etter 27 år i bransjeorganisasjonen snart går av som toppsjef, spør seg nå om ikke «NRK heller burde satse på innhold på de plattformer som lytterne vil ha».

- Fremfor å binde opp enorme kostnader på infrastruktur, avslutter han.

Les også: Regjeringen gjør helt om på politiets store IT-modernisering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.