ANALYSER

Ingen enighet om nye typer skjermer

Nå deles skjermbransjen i en kostbart veddemål på hvilken skjermtype som er fremtiden.

3. mai 2007 - 08:51

Dagens skjermer - både i mobiler, MP3-spillere, PC og TVer - dominerers totalt av LCD. Mange ønsker å bytte ut LCD, for teknikken er langt fra perfekt. Hovedutfordringen er strømforbruk og varme - LCD-skjermene lager fargefelter foran et sterkt lys bak - som sluker strøm.

Oled og SED er to teknologier som er kommet i markedet, men det er langt frem til de kan ta over for LCD, mener analytikere, særlig når det gjelder på pris.

Oled-skjermer, der fargepunkten skaper lyset i seg selv uten baklys, har dukket opp i mobiler og nå starter Sony salget av 11-tommers Oled-skjerm. Samtidig starter Canon salget av 55 tommers SED-skjermer.

Men nå ser skjerm-bransjen ut til å dele seg i to, for mange produsenter tror ikke Oled-skjermer kan produseres i store volumer til lav nok pris. Den delen av bransjen som har rett vil kunne høste enorme gevinster og de som veddet feil har tilsvarende mye å tape.

Det er Sony som satser hardest på Oled - selskapet har allerede jobbet i ti år med teknikken, men medgir at det er langt frem.

Årsaken er at produksjonsteknikkene man har er for dyre og ikke kan skaleres på en god måte, advarer Sony.

- Det vil ta et par år før vi tjener penger på Oled - det er mange utfordringer som må løses først, sier Katsumi Ihara i Sony til Financial Times.

Også Samsung satser hardt på Oled. Men en rekke av de taiwanske produsentene, blant annet AU Optronics, den tredje største LCD-produsenten tror ikke på Oled og vil ikke satse på teknologien, skriver Financial Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.