Ingen ferie for de mail-avhengige

Nå er ferietiden i gang for fullt. Men mellom wienerpølser, lollipop og badeballer, vil de epost-avhengige frenetisk sjekke jobb-mailen sin i frykt for å falle av karusellen hvis de ikke logger seg på.

Denne påstanden kommer fra en undersøkelse foretatt av analysebyrået Gartner Group, som IDG News har gjengitt. Tallene viser at 42 prosent av alle epost-brukere i USA sjekker jobb-mailen sin mens de er på ferie. 23 prosent leser arbeidsrelatert epost i helgene.

Men ifølge Gartner er dette bare toppen av isfjellet. Over halvparten sjekker mailen sin mer enn seks ganger om dagen når de er på jobb. 34 prosent sier de sjekker mailen sin konstant - gjennom hele dagen.

Ifølge Gartner-tallene mottar amerikanske brukere i snitt 22 epost-meldinger om dagen, og bare 27 prosent av disse trenger umiddelbar oppmerksomhet. 37 prosent av eposten er det Gartner-analytikerne kaller 'occupational spam' (tidstyver), der for eksempel en melding med "OK" blir sendt til alle de ansatte i en bedrift.

All denne epost-sjekkingen tar tid. I snitt bruker folk drøye tre kvarter om dagen på å håndtere mailen sin.

En av grunnene til at folk sjekker epost så ofte er, ifølge Gartner-analytiker Maurene Caplan Grey, at det fungerer som en slags sikkerhet for den ansatte. Grey tror mange ansatte føler at de blir hengende etter hvis de lar være å sjekke mailen sin - at de er redde for ikke å være oppdatert. Spesielt mener hun dette gjelder i den økonomiske usikkerheten vi har sett den siste tiden.

I tillegg mener Grey det er mange som vil ta unna en del av eposten i ferien slik at det ikke skal ligge hundrevis av uleste meldinger der når man begynner på jobb igjen.

Gartner-analytikeren oppforder ansatte til å få kolleger til å sjekke mail mens de er på ferie, og gi beskjed dersom det skulle dukke opp viktige meldinger som må besvares omgående. Videre mener hun det er lurt å sette av 10 minutter på et bestemt tidspunkt om ettermiddagen til å besvare viklige meldinger. På den måten kan man konsentrere seg om andre oppgaver resten av arbeidsdagen.

Til toppen