BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ingen fusjon mellom Telenor og Telia

Samtalene mellom ledelsen i Telenor og Telia førte ikke fram til noen storfusjon i nordisk telekombransje. Telenorsjef Tormod Hermansen antyder likevel et mer begrenset samarbeid over kjølen.

Frode Eriksen
21. jan. 1998 - 21:51

Tormod Hermansen sa på en pressekonferanse onsdag kveld at samtalene mellom konsernledelsene i Telenor og Telia nå er avsluttet, etter at Telenors eier har gjort det klart at det ikke blir noe av det mest omfattende av de alternativene som ble diskutert; en storfusjon av Telenor og Telia.

Samtalene kom i gang etter svensk initiativ og startet umiddelbart etter at det ble kjent at Ameritech skulle kjøpe seg opp i det danske televerket, Tele Danmark.

Ameritechs inntreden i det danske telemarkedet utløste perspektiver for situasjonen i Norden som det var viktig å få avklart. Situasjonen ble spesiell for Telenor fordi selskapet har etablert et samarbeid med Tele Danmark og British Telecom om utbygging av teletjenester i Norden.

Hermansen sa allerede i november i fjor at Ameritech ikke nødvendigvis hadde de samme ambisjonene i Norden som det Tele Danmark hadde.

- Det var viktig for oss å orientere oss om de mulighetene som fantes i markedet. Vi ønsket å avklare hvilke samarbeidskonstellasjoner som var mulige. Samtalene med Telia har vært konstruktive siden vi har det samme synet på den internasjonale utviklingen, sa Hermansen.

Telenor og Telia står på mange måter godt til hverandre: Begge selskap er statlig eid, og har en svært lik organisering og historie. Et mulig samarbeid ble brakt til ende i 1993 da Telia valgte å gå en annen vei enn et Nordisk samarbeid.

- Vi diskuterte en rekke muligheter med flere alternative samarbeidsformer, der en fusjon var det mest omfattende av alternativene, opplyste Hermansen under pressekonferansen i Oslo onsdag kveld.

Tormod Hermansen fikk sist fredag beskjed fra samferdselsstatsråd Odd Einar Dørum at det ikke ble noe av en fusjon med Telia i denne omgang, men Telenors konsernsjef utelukker likevel ikke andre samarbeidsformer.

- Vi opplever at begge selskapene opplever intens konkurranse på sine hjemmemarked. Vi i Norge har minst 30 mulige konkurrenter som har søkt om prefiks for telefoni i Norge. Mange av konkurrentene bygger egne nett i Norge. En fusjon mellom Telenor og Telia ville gitt enorme kostnadabesparelser for de to selskapene, understreket Hermansen på onsdagskveldens pressekonferanse.

- Internasjonalt er begge selskapene små, men sammen har vi en kompetanse som gjør at vi kan spille en rolle i det internasjonale telekommarkedet, sa Hermansen, som henviste til fjorårets fusjonsplaner mellom BT og MCI som det ikke ble noe av.

- Det er viktig for Telenor å være i forkant, sa Hermansen, som understreket behovet for at selskapet med sin kompetanse og kapital ikke burde være en aktør som det spilles med, men som heller burde ta aktivt del i spillet.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.