Ingen harde pakker fra Steve Jobs

OS X utsatt, ingen super-G4 på plass, men mye snadder likevel på Apples World Wide Developers Conference

OS X utsatt, ingen super-G4 på plass, men mye snadder likevel på Apples World Wide Developers Conference

Apples World Wide Developer Conference er en konferanse beregnet på utviklere. Så også med Steve Jobs' keynote på åpningsdagen.

Ikke desto mindre knyttes det alltid store forventinger til alle Steve Jobs sine show. Noe annet kan man knapt kalle det. Steve Jobs har karisma, og en naturlig henslengt presisjon i sin presentasjon som er de beste i showbiz verdig. Dette er tross alt USA.

En reporter oppflasket på norske medier får uvergelig lyst til å dele ut terningkast. Vi skal la være.

Jobs' berømte 'virkelighetsforvrengningsfelt' var definitivt til stede. Men leverte Steve varene? Ikke egentlig.

De fleste hadde ventet at han skulle annonsere og demonstrere iallfall én maskinvarenyhet. Noen av de heteste ryktene gikk på to- (og fire-)prosessor PowerMac G4 maskiner eller en Apple/Palm håndholdt. Men intet slikt ble annonsert.

Kilder mener at Apple har fler-prosessor PowerMac G4 maskiner i drift, men at de altså valgte å utsette annonseringen av dem. En grunn kan være at Apple i høst brente seg kraftig ved å love mer enn de kunne holde hva gjaldt levering av maskiner med de kraftigste G4 prosessorene fra Motorola. De tabbene vil nok Jobs og Apple gjøre alt for å unngå igjen.

En annen grunn er kanskje at Apple tror på større kraft i lanseringen av fler-prosessor maskiner hvis de samtidig har et operativsystem på markedet som kan presse all kraft ut av slik hardware. Det kan MacOS X, i motsetning til dagens MacOS 9.

Ikke slik å forstå at det ikke ble annonsert interessante og gode nyheter i keynoten. Jobs åpnet med oppdaterte tall om Apples generelle prestasjoner. Disse var særs pene, men knapt overraskende. Markedsandeler, salg og fortjeneste var alle for oppadgående.

Jobs brukte hele resten av talen på programvare, og mye av den på MacOS X. MacOS X er Apples kommende, splitter nye OS. Ikke bare kan det fullt utnytte flere prosessorer, men det har en kjerne med pre-emptive multitasking og beskyttet minne.

Jobs annonserte at Developer Preview 4 nå er tilgjengelig. Noen av de største nyhetene i Pre 4 er implementering av Java 2 og OpenGL. Brukergrensesnittet, kalt Aqua, er blitt oppdatert og også implementert inne i Java-implementasjonen.

De fleste store utviklerene er allerede i gang med å oversette sine applikasjoner til MacOS X, og Adobe InDesign 1.5, Internet Explorer 5.0 og Palm Desktop ble demonstrert.

Jobs annonserte at MacOS X ville bli utgitt som en fritt tilgjengelig betaversjon denne sommeren, og at 1.0 versjonen ville bli sluppet, og lagt på alle nye maskiner, fra og med tidlig neste år.

Det var særlig her det før nevnte virkelighetsforvrengingsfeltet var merkbart. Jobs har tidligere sagt, i januar i år, at 1.0-versjonen ville bli sluppet denne sommeren, men fikk det elegant til å høres ut som om det var det som nå skjedde, bare under et annet navn...

Rosinen i pølsa under keynoten var uten tvil annonseringen av Alias|Wavefronts Maya for MacOS X. Maya er en high-end programpakke for 3D modellering, animering og special effects.

Den har til nå kun vært tilgjengelig på SGI, IRIX og Win NT plattformer. At den nå kommer til MacOS X og PowerMac G4, betyr svært mye for mange innen TV- og film-bransjen, og selvfølgelig derfor også mye for Apple og Mac-plattformen generelt.

Maya ble f.eks. nylig brukt til å lage både musen Stuart Little i filmen av samme navn og diverse effekter i The Matrix. Maya ble demonstrert kjørende i MacOS X Dev. Pre. 4. Programpakken skal bli sluppet for MacOS X tidlig neste år.

Steve Jobs lovet etter at han kom tilbake til Apple "en ny overraskelse hver 90. dag". Denne forestillingen markerte langt fra noe høydepunkt i så måte. Takket være annonseringen av Maya, kan man allikevel sette et kryss ved siden av WWDC 2000 i kalenderen.

Til toppen