Ingen hast med Vista på den bærbare

Ingen hast med Vista på den bærbare

Det er lite som tilsier at bedrifter bør skynde seg med å rulle ut Windows Vista på bærbare PC-er.

Bedre funksjonalitet for brukere av bærbare PC-er er noe av det som loves med Microsofts Windows Vista. Men analyseselskapet Gartner mener at ingenting av det som tilbys er nok til å forsvare en rask overgang til det nye operativsystemet.

Med mindre en organisasjon har konkrete problemer knyttet til virksomheten som kan løses av en migrering, bør man benytte de neste 12 til 18 månedene på planlegge, teste og gjennomføre pilotprogrammer med Windows Vista, både på bærbare og stasjonære PC-er. Det kreves vel så mye forberedelser for å rulle ut Vista på bærbare PC-er som på stasjonære maskiner, men Gartner mener det er en fordel å oppgradere begge typer PC-er samtidig.

Det er flere egenskaper i Vista som er spesielt rettet mot brukere av bærbare PC-er.

Windows Mobility Center er blant disse. Denne samler innstillinger og løsninger for blant annet lysstyrke på skjermen, lydvolum, bruk av ekstern skjerm, batterimåler, strømstyringsfunksjonalitet, trådløst nettverk og synkronisering i ett verktøy. Tidligere har disse innstillingene vært spredt utover flere verktøy, men mange bærbare er utstyrt med tilleggsprogramvare fra PC-leverandøren som tilbyr mye av det samme som det Windows Mobility Center gjør.

For organisasjoner vil Windows Mobility Center gjøre brukergrensesnittet til den mobile funksjonaliteten mer enhetlig på tvers av bærbare PC-er fra flere leverandører. Dessuten mener Gartner at løsningen gjør at operativsystemet får støtte for trådløse forbindelser.

På sikkerhetssiden er det mer fininndelte muligheter knyttet til restriksjonene i Group Policy Objects, noe som skal gjøre det enklere å begrense rettighetene til ansatte som stadig er på farten. Det er også bedre muligheter for å bestemme hvilke trådløse nettverk de bærbare maskinene får knyttes seg opp mot, slik at det blir enklere å beskytte seg mot forfalskede aksesspunkter.

Gartners meninger om BitLocker-løsningen for kryptering av hele harddisken, er omtalt i en egen sak.

For brukere av tablet PC-er skal det ifølge Gartner være bedre støtte for håndskriftsgjenkjennelse, i tillegg til bedre gjenkjennelse av snarveier i form av håndbevegelse (gestures),

Sync Center tilbyr et sett med API-er som skal gjøre det mulig for tredjepartsleverandører å lage en standardisert synkroniseringsløsning. Gartner mener at de fleste allerede er godt utstyrt med tredjepartsløsninger under Windows XP, og at Sync Center kun vil gi begrenset nytte inntil alle de enhetene brukeren ønsker å synkronisere den bærbare PC-en med, støtter den nye funksjonaliteten.

Synkronisering av filer mellom den bærbare PC-en og for eksempel en server, gjøres på en mer kontrollert måte enn tidligere, samtidig som at kun de delene av en fil som er blitt endret, faktisk synkroniseres med motparten.

Windows Vista har et mer pålitelig hvilemodus enn Windows XP, som ikke tillater at programmer og andre enheter innfører veto mot å «falle til søvn». Dette kan forhindre negative overraskelser knyttet til gjenværende batteritid.

På den annen siden krever Aero-brukergrensesnittet sitt, men brukeren har alltids muligheten til å skru av dette.

Den siste funksjonaliteten Gartner har vurder, er SideShow Auxiliary Screen, altså støtten for å vise meldinger og mye annet på en liten skjerm som sitter på toppen av lokket til enkelte nye, bærbare PC-er. Gartner oppgir at slik funksjonalitet også har vært tilgjengelig fra tredjepartsleverandører til Windows XP en stund, og det gjenstår fortsatt å se hvor mye bedre den innebygde støtten i Vista eventuelt vil være. Det fortsatt ikke gitt at flertallet av PC-leverandørene vil støtte dette, blant annet fordi det gir en ekstra kostnad. Gartner mener at dersom det tar av, vil det ikke skje før i 2009.

Til toppen