Ingen Jippii for trege piratjegere

Programvareprodusentenes piratorganisasjon, Business Software Alliance, hevder at finske Jippii risikerer 400.000 kroner i bot. Jippii og jurist Jukka-Pekka Juensuu opplyser at innholdet er fjernet og at saken løst for lenge siden.

Business Software Alliance (BSA) fortsetter jakten på nye programvarepirater. Nå skal de fått medhold fra byretten i Helsinki om at Internett- og mobil-leverandøren Jippii Group Oyj må fjerne materiale fra sin egen server.

BSA skriver i en pressemelding at en kunde av Jippii hadde lagt ut flere dusin serienummer for programmer som Adobe, Autodesk AutoCAD, Macromedia og Windows. Disse numrene lå på Jippiis server og skulle gjøre piratkopiering mulig fra selskapets portal.

"Hvis Jippi ikke etterkommer avgjørelsen, risikerer selskapet en tvangsmulkt på 50.000 euro", skriver BSA i pressemeldingen.

Men ifølge Jippis jurist Jukka-Pekka Juensuu er denne saken gammel. Dermed er trusselen fra den finske byretten foreldet, siden Jippi allerede skal ha fjernet materialet.

- Vi diskuterte dette første gangen med BSA før sommeren. Allerede da informerte vi dem om at skulle de ha en kjapp avgjørelse, måtte de gå til politiet. Vår policy tillater ikke at vi gjør noe, selv om en organisasjon ber oss om å fjerne innhold fra portalen vår, sier juristen.

Juensuu opplyser at kjennelsen allerede falt i august og at materialet nå er fjernet. Dette bekreftes av Vibeke Hauge, informasjonsansvarlig i BSA og i programvareselskapet Mamut.

"Det er riktig at kjennelsen i Jippii-saken ble avsagt allerede i august. BSA oppfattet ikke Jippii som samarbeidsvillige da de ikke ønsket å fjerne materialet umiddelbart etter BSAs henvendelse", skriver hun i en mail.

- Fordi vi synes at andre tjenesteleverandører bør kjenne til forholdet, har BSA valgt å informere om den rettslige kjennelsen, svarer Hauge på spørsmål fra digi.no om hvorfor de sender pressemeldinger på en sak som ifølge den finske "synderen" allerede er oppe og avgjort.

BSA hevder imidlertid at saken ikke er avsluttet. Rettens beslutning er foreløpig og endelig avgjørelse kommer i oktober. Finske BSA sier til digi.no at de ønsker å sette presedens, slik at organisasjonen kan bruke en avgjørelse mot andre bedrifter som sitter med piratkopiert materiale.

BSA, som representerer selskap som Adobe, Microsoft, Corel og Symantec, er ikke fornøyd med at Jippii ikke stengte distribusjonen umiddelbart og hevder at selskapet er erstatningspliktig.

BSAs finske advokat, Tappi Susiluoto, mener at Jippis eget regelverk gir mulighet til å slette slikt materiale, sørge for at det ikke kan brukes og stenge tilbudet uten å konferere med kunden først.

Jippiis advokat sier på sin side at en slik handlemåte ikke er vanlig praksis hos dem.

- Vi hadde to alternativer: Det ene var at vi fjernet innholdet og BSA tok hele ansvaret. Det andre var at vi samarbeidet med myndighetene. Det er det siste vi følger, sier Juenssu. Han mener de ikke kan pålegges av BSA å opptre som politi i forhold til sine egne kunder.

- Vi er slett ikke tilhengere av folk som distribuerer ulovlig innhold, men vi kan ikke høre på hver eneste interesseorganisasjon som henvender seg til oss. Det spiller ingen rolle om de truer oss med bøter eller ikke, vi vil selvfølgelig samarbeide med myndighetene med en gang det kommer en avgjørelse om at vi eventuelt må foreta oss noe, sier han.

Han viser til en annen sak som Jippii var involvert i på det norske markedet før sommeren. Da inngikk Jippii.no et forlik direkte med en annen bedrift uten å henvende seg til ISP-en først.

-------------

PS! Våre finske kolleger i digitoday.fi opplyste oss om at de finske navnene i denne artikkelen ble stavet en smule galt. Blant annet minnet navnet til BSAs finske representant mer om en japansk rett enn en finsk advokat. Navnene er nå rettet opp.

Til toppen